Main content

Datum: 06 november 2024 20 november 2024

Tijd: 19:00 - 21:30

Locatie:
Scoutshuis Antwerpen - Zaal avonturier
Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

Website

Organisatie: Similes

Het kan moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden wanneer een dierbare kampt met een psychische aandoening. Vaak raakt de communicatie verstoord, waardoor het contact met je naaste moeilijk wordt.

Similes biedt een training aan waarin je leert verbindend communiceren en beter om te gaan met deze uitdagingen.

Leren communiceren met iemand met een psychische kwetsbaarheid

Hoe kun je iemand met een psychische kwetsbaarheid effectief benaderen en tegelijkertijd je eigen grenzen bewaken? In deze training leer je actief luisteren, op een verbindende manier communiceren en omgaan met moeilijke situaties, zoals wanneer iemand hulp weigert of last heeft van wanen. De training biedt praktische tips, reflectiemomenten en oefensessies die je direct kunt toepassen in je dagelijks leven.

Voor wie is deze training bedoeld?

Deze training richt zich op partners, ouders, volwassen kinderen, broers, zussen en vrienden van mensen met een psychische aandoening. Je naaste is op dit moment niet in crisis, en je hebt ruimte om te leren en te reflecteren. Heb je eerder deelgenomen aan de basisvorming “Help! Mijn naaste heeft psychische problemen” of aan gespreksgroepen met lotgenoten? Dan sluit deze training hier perfect op aan. Je bent bereid om te leren van jezelf en anderen in een veilige omgeving.

Wat mag je verwachten?

De training bestaat uit drie sessies in een kleine groep van maximaal 12 deelnemers. Er worden geen kant-en-klare antwoorden gegeven, maar je krijgt diverse communicatiemethodieken aangereikt. Je bepaalt zelf welke het beste bij jou en je situatie passen. In een veilige, vertrouwelijke setting reflecteer je op je eigen ervaringen en oefen je nieuwe gespreksvaardigheden aan de hand van herkenbare casussen. Een maand na de training kun je bovendien deelnemen aan een online terugkomsessie om je ervaringen te delen.

Wat bereik je met deze training?

Na afloop van de training:

  • Heb je inzicht in waar de communicatie met je naaste vastloopt;
  • Kun je beter luisteren naar de gevoelens en behoeften van zowel jezelf als je naaste;
  • Weet je hoe je op een verbindende manier kunt communiceren;
  • Kun je duidelijker je eigen grenzen aangeven;
  • Weet je beter hoe je kunt omgaan met een naaste die hulp weigert.

Praktische informatie

De training vindt plaats op de volgende data:

  • Sessie 1: woensdag 6 november, 19:00 – 21:30
  • Sessie 2: woensdag 13 november, 19:00 – 21:30
  • Sessie 3: woensdag 20 november, 19:00 – 21:30

De kosten voor deelname bedragen €55 voor leden, €85 voor niet-leden, en vrijwilligers van Similes kunnen gratis deelnemen. De betaling dient uiterlijk drie dagen voor de start van de training voldaan te zijn. Als er minder dan acht inschrijvingen zijn, wordt de training geannuleerd.

Opgelet: je moet alle drie de sessies bijwonen, aangezien elke sessie voortbouwt op de vorige. Mocht je een sessie niet kunnen bijwonen, meld je dan tijdig af om teleurstelling te voorkomen.

Lesgever: Myriam Bergmans

De training wordt gegeven door Myriam Bergmans, een ervaren maatschappelijk werkster die al meer dan 25 jaar werkzaam is in de geestelijke gezondheidszorg. Myriam is niet alleen professioneel betrokken bij het onderwerp, maar ook persoonlijk, als partner van iemand met een psychische kwetsbaarheid.

Een deelnemer deelt zijn ervaring: “Wat ik leerde in de training, is dat ik mijn grenzen moet aangeven. Mijn dochter belde me altijd laat op de avond, maar dankzij deze vorming durf ik nu te vragen om dit voor 20.00 uur te doen. Dat heeft ons beiden geholpen.”

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze training? Ga naar de website en schrijf je in. Heb je vragen of zit je met betalingsmoeilijkheden? Neem gerust contact op met Anne-Mie Poot, zij zoekt graag samen met jou naar een oplossing.


Mis deze kans niet om te leren hoe je op een gezonde en effectieve manier kunt communiceren met een dierbare die kampt met psychische problemen!

  • Deel deze pagina: