Open dialogue is een Finse benadering die bij psychose goede resultaten oplevert. Ze beschouwen psychotische ervaringen als uiting van een crisis in je leven en helpen je om daar woorden voor te vinden; Dit doet men door zowel met de patiënt als met familie open te spreken en luidop te reflecteren over wat moeilijk loopt. Voor veel stemmenhoorders is het vanzelfsprekend om zelf met de stemmen te praten, maar het is een raar idee dat een ander dit gaat beluisteren. Bij open dialogue wordt iedereen die belangrijk is voor de persoon die een psychose heeft bij de behandeling betrokken. Meestal voelt de stemmenhoorder zich heel serieus genomen, de behandelaar benadert de stemmen immers ook als een (psychologische) realiteit. Alle betrokkenen uit de omgeving kunnen gezamenlijk helpen puzzelstukjes te leggen om de voedingsbodem van de psychose te achterhalen. Verschillende psychiatrische ziekenhuizen en mobiele behandelteams in Vlaanderen laten zich inspireren door deze methode.
De Finse psychotherapeut Jaakko Seikkula ontwikkelde een alternatieve methode om psychose te behandelen. Kracht van de methode is dat, als iemand een psychose heeft, de mensen uit z’n omgeving er vanaf het allereerste gesprek bij worden betrokken. Iedereen die voor die persoon belangrijk is, dus ook z’n oma, een docent van school, of de buurvrouw. Open dialogue gaat er prat op dat zij een goed herstel kunnen bewerkstelligen bij iemand in een psychose, of althans beter dan de nu gangbare praktijken. Bij de onderzoeksresultaten worden echter ook enkele voorzichtige vraagtekens geplaatst.
Het zorgcircuit Psychose Noord-West-Vlaanderen is een van de pioniers die met deze methode aan de slag gaat. Ze organiseerden ook al twee studiedagen waarop Jaakko Seikkula aanwezig was. Je kan hun initiatieven volgen op de website
www.verbindendsprekenmetpsychose.com
Meer informatie:
Verbindend spreken met psychose
Collectie van meer goede bronnen en websites over Open Dialogue