Main content

Iemand die voor het eerst een psychose heeft gekregen, kan op meerdere levensgebieden ineens ernstige problemen ervaren. Ook de omgeving kan veel overlast ervaren, bijvoorbeeld als er veel spanningen en conflicten thuis ontstaan. Ouders kunnen veel zorgen hebben, maar niet in staat zijn om de juiste zorg te bieden. Dat geeft voor iedereen een hoop stress.

Wat betekent VDIP?

VDIP staat voor: Vroegtijdige Detectie en Interventie bij Psychiatrische (Psychotische) stoornissen.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat iemand (nog verder) in een crisis raakt, kan er een VDIP-team worden ingeschakeld. VDIP-teams worden voornamelijk ingezet bij jongeren en jongvolwassenen tussen 14 en 25 jaar om hen te ondersteunen in hun herstel, nadat zij voor het eerst een psychose hebben gehad. Met hulp van het VDIP-team leren jongeren hoe ze hun leven weer kunnen oppakken met school, hobby’s, vrienden en vrije tijd. Ook is het herstellen van het contact met de ouders van belang. Daarnaast is er ook aandacht voor het leren omgaan met een psychosegevoeligheid, om een nieuwe psychose in de toekomst te voorkomen.

Werkwijze  VDIP-team

Door een laagdrempelige manier van ondersteuning bieden, bouwen hulpverleners uit het  VDIP-team een relatie op met de cliënt. Hulpverleners uit een VDIP-team komen op een actieve manier vroegtijdig in contact met mensen met psychosegevoeligheid. Ook komen ze in contact met jongeren die risico lopen om voor het eerst psychose te krijgen. Bijvoorbeeld wanneer jongeren psychotische klachten krijgen, maar er nog geen sprake is van een psychose. Dan zal een VDIP-team zo snel mogelijk behandeling bieden om een psychose, of verergering van de klachten te voorkomen. Vaak spelen er ook andere problemen mee, zoals verslaving, schulden, of problemen in de thuissituatie. De problemen zijn te ingewikkeld geworden om het zelf op te lossen.

Verschillende rollen in hetzelfde team

In dergelijke teams werken verschillende hulpverleners samen: psychiaters, maatschappelijk werkers, psychologen, psychiatrisch verpleegkundigen en meer. Zodoende is er veel kennis in huis en samenwerkend tussen de verschillende disciplines, kan er snel en effectief ondersteuning worden geboden. Ook wordt er intensief samengewerkt  met andere organisaties zoals scholen, Centra voor Leerlingenbegeleiding en organisaties voor beschut wonen.

Hier vind je hun website met bijkomende informatie.

 

 

  • Deel deze pagina: