De Yucelmethode houdt in dat de hulpvrager (een persoon, gezin of familie) met gekleurde blokken een kleurrijke, visuele weergave van de eigen levenssituatie bouwt. Hiermee wordt steeds de huidige én de gewenste situatie zichtbaar gemaakt.
Bij de Yucelmethode bouw je met gekleurde blokken een opstelling die je levenssituatie weergeeft. Je benoemt je problemen (je draaglast) en de ondersteuning die je daarbij krijgt (je draagkracht) in je eigen woorden en zet ze door middel van de blokken heel tastbaar neer op tafel. Zo worden je problemen en de behoefte aan steun duidelijk zichtbaar en makkelijker bespreekbaar. Deze methode werkt ook heel goed bij mensen die niet zo makkelijk praten of die minder talig zijn. Het is een behandelmethode die tot dusver voornamelijk bekendheid heeft in Nederland.
Inzichtgevend
Met de Yucelmethode bouwt de hulpvrager letterlijk aan herstel. Aan de hand van blokken worden draaglast en draagkracht zichtbaar gemaakt. Al bouwend worden inzicht gekregen in de eigen persoon en de eigen positie.
Richting meer eigen regie
De Yucelmethode werkt vanuit de eigen kracht, eigen kennis en eigen wensen van de hulpvrager. Deze methode nodigt uit om zelf weer de regie te voeren. In elk gesprek bespreekt de ondersteuner samen met de hulpvrager de inzichten die ontstaan.
Deze eenvoudige manier van werken, maakt problemen en oplossingen tastbaar, zichtbaar en concreet. Wanneer taal niet toereikend is, kan deze methode een uitkomst zijn, omdat het een visuele en praktische benadering is.
De opstelling toont:
– De hulpvrager zelf (een horizontale balk);
– Steunende factoren (T-vormige, gekleurde blokken, waar de horizontale balk op leunt);
– Belastende factoren (rechthoekige, gekleurde blokken, op de horizontale balk).
Verloop van de behandeling
Het gaat steeds om het zichtbaar maken van de huidige situatie en de gewenste situatie van de hulpvrager. Hierdoor bouwt de hulpvrager een eigen verhaal op, dat steeds verandert. Dat leidt weer tot een nieuwe opstelling en nieuwe inzichten. Na elke sessie wordt er van de opstelling een foto gemaakt. Na een aantal vervolgafspraken is er een evaluatiegesprek. Wanneer er voldoende verbetering is opgetreden, wordt het traject afgesloten.
Bekijk hier de video waarin Mehmet Yucel uitleg geeft over draaglast en draagkracht.
Meer informatie: