Main content

Wat maakt dat zorg voor mensen met een psychosegevoeligheid op verschillende plaatsen in Vlaanderen verschillend is? Hoe bieden we iedereen die te maken krijgt met psychose gepaste en goede zorg? Wat is goede psychosezorg?

Vanuit pijnlijke verhalen die zich blijven voordoen bij mensen die worstelen met psychose, vanuit diepgaande vragen, overleg en reflecties is PsychoseNet België een half jaar geleden een groot project gestart. We geven het project graag de titel Blauwdruk goede psychosezorg. Lees mee wat onze plannen zijn.

Goede psychosezorg

Psychologen van de universiteit Gent, onder leiding van professor Stijn Vanheule, zijn gestart met wetenschappelijk onderzoek naar goede psychosezorg. In samenwerking met de vzw PsychoseNet België en dankzij de tomeloze inzet van onze hoofdsponsor Cortina willen we een blauwdruk creëren voor goede psychosezorg. 

Onze ambities zijn groot

We gaan stapsgewijs tewerk en willen jullie dit jaar op de hoogte houden en betrekken bij ons streven. We geven vandaag een algemene kijk op het project en zullen in volgende blogs inzoomen op verschillende thema’s die binnen het onderzoek komen bovendrijven.

Wetenschappelijke basis

Om te beginnen start het wetenschappelijk onderzoek met het samenstellen van focusgroepen. Groepen van mensen die samenkomen en hun stem laten klinken. Een manier om iedereen te horen. Wat is goede psychosezorg voor een cliënt/patiënt? Wat is goede psychosezorg voor een familielid? Wat vindt de psychiater goede psychosezorg? En hoe kijken de psychiatrische verplegers/verpleegsters en andere zorgverleners naar goede psychosezorg? Niemand mag ontbreken. Iedereen telt. Alvast een huzarenwerk om de diverse groepen samen te stellen, bij elkaar te krijgen en de uitwisseling te transcriberen (letterlijk overnemen wat er in de groepen wordt gezegd). Deze 1ste fase is ondertussen bijna afgerond.

Verfijnen

De bedoeling is om aan de hand van de waardevolle input van de focusgroepen, parameters vast te leggen die leiden tot optimale psychosezorg. Expertise van professionele zorgverleners, van ervaringsdeskundigen en van familie-ervaringsdeskundigen wordt aangeboord. De eerste draft van de Blauwdruk zal door verschillende handen gaan. De bestuursleden van PsychoseNet België bijten de spits af. De resultaten zullen verder door experten uit het veld worden geanalyseerd zodat feedback en bijkomende verhalen hiaten in een latere fase kunnen aanvullen. Tot slot zal onze nagelnieuwe adviesraad de koppen bij elkaar steken om hun inzichten en visie te presenteren.

Opleiding

Vervolgens willen we op basis van de blauwdruk die is ontstaan, een vormings- en begeleidingspakket ontwikkelen. Er zullen een aantal actiepunten zichtbaar worden waarrond de opleiding zal worden georganiseerd. De bedoeling is om te vertrekken vanuit de sterktes van bestaande zorg om dan te kijken waar de spanningsvelden zich situeren. Elk spanningsveld zal de nodige aandacht krijgen en aangepakt worden met aanbevelingen vanuit de Blauwdruk.

Bekendmaking aan alle zorgaanbieders in Vlaanderen

Er zijn verschillende manieren om mensen vertrouwd te maken met de nieuwe Blauwdruk goede psychosezorg. Via een congres of studiedagen zal het project een gezicht krijgen. Opnieuw wordt er systematisch gewerkt; probleemstelling, methodologie, plan van aanpak enz. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit zich zal uitrollen, alleszins ambiëren we een Staten Generaal voor psychose (naar analogie met Staten Generaal van de Geestelijkegezondheid). Verder zullen we het platform www.psychosenet.be gebruiken om helder te communiceren. Bovendien staan onze collega-organisaties zoals Te Gek!? e.a. klaar om ons project mee te dragen.

Consulting en teambegeleiding 

PsychoseNet België zal instaan voor de implementatie van de Blauwdruk goede psychosezorg. Organisaties zullen beroep kunnen doen op een consultant van PsychoseNet België tegen marktconforme betaling om hun specifieke behoeften in kaart te brengen en van daaruit te evolueren in de richting van herstelondersteundende psychosezorg. 

Label 

Wat zouden we graag een label Blauwdruk goede psychosezorg kunnen afleveren aan iedereen waarmee we hebben kunnen samenwerken. Misschien kan onze aanpak bij uitbreiding uitgerold worden bij bijkomende doelgroepen zoals politie en ambulanciers. Misschien kan Blauwdruk goede psychosezorg een richtlijn worden die goegekeurd worden door de zorginspectie en opgenomen wordt in alle opleidingen die met zorg te maken hebben.

Dit zijn alvast de voornemens van team PsychoseNet voor de komende jaren.

Wordt vervolgd.

 


Dit project komt tot stand in samenwerking met de Universiteit Gent, Cortina en PsychoseNet België. De partnerorganisaties van PsychoseNet vind je via deze link. Dragen mee het project Blauwdruk goede psychosezorg; peters en meters van PsychoseNet België, e-experten en vrijwilligers. 

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *