
Wat gebeurt er als een psychiater zelf een mentale crisis doormaakt?
In Een dun streepje toeval neemt psychiater en herstelbeweging-voorvechter Remke van Staveren de lezer mee in haar persoonlijke zoektocht naar herstel. Midden in de coronalockdown, in februari 2021, komt ze plots zelf op een breekpunt terecht. In de maanden die volgen onderzoekt ze waar haar klachten vandaan komen en vooral hoe ze haar mentale gezondheid kan herstellen.
Van Staveren gaat op zoek naar antwoorden via haar huisarts, gesprekken met vreemden, een coach, medicatie, bosbaden en literatuur. Gaandeweg ontdekt ze hoe dun de scheidslijn is tussen gezond en ziek zijn, tussen patiënt en hulpverlener, tussen geluk en pech.
Een intiem en eerlijk verhaal
Met veel openheid en zelfreflectie beschrijft Van Staveren haar ervaring, waarbij ze persoonlijke anekdotes verweeft met inzichten over mentale gezondheid. De zoektocht is niet alleen confronterend en emotioneel, maar ook doorspekt met humor en hoop. Een dun streepje toeval laat zien hoe kwetsbaarheid en veerkracht hand in hand gaan en hoe belangrijk het is om goed voor onze mentale gezondheid te zorgen.
Waarom dit boek lezen?
- Persoonlijk en openhartig relaas over mentale crisis en herstel
- Inzichten over hoe we onze mentale gezondheid kunnen versterken
- Geschreven door een ervaren psychiater met een unieke combinatie van professionele en persoonlijke expertise
Remke van Staveren (1966) is psychiater en werkt in de ambulante specialistische GGZ bij BuurtzorgT. Ze was eerder huisarts en docent arts-patiëntcommunicatie aan het VUmc. Van Staveren is initiatiefnemer van HART voor de GGZ, een beweging die zich inzet voor een meer herstelgerichte en menswaardige geestelijke gezondheidszorg.
Ze is auteur van verschillende invloedrijke boeken, waaronder:
- HART voor de GGZ (2016)
- Minder slikken (2022)
Met Een dun streepje toeval (2025) voegt ze daar een persoonlijk, verhalend boek aan toe, dat ons uitnodigt om met een andere blik naar mentale gezondheid te kijken.