Jim van Os en Simona Karbouniaris brengen met hun boek Neurodiversiteit begrijpen in 33 vragen een vernieuwend perspectief op de rijke verscheidenheid van het menselijke brein.
Ze nodigen ons uit om termen zoals ADHD, ADD, hoogsensitiviteit en autismespectrumstoornis niet langer enkel als “stoornissen” te zien, maar als uitingen van de natuurlijke variatie in menselijk functioneren.
Wat is neurodiversiteit?
Neurodiversiteit benadrukt de unieke manier waarop elk brein zich ontwikkelt en functioneert in zijn specifieke omgeving. Het boek zet zich af tegen de traditionele labels die vaak niet recht doen aan de complexe werkelijkheid van neurodivergente mensen. Deze labels kunnen leiden tot onbegrip in opvoeding, onderwijs en therapie.
Door neurodiversiteit te zien als een positieve en natuurlijke variatie, kunnen we gedrag en emoties beter begrijpen en waarderen. Dit helpt niet alleen neurodivergente mensen, maar ook hun omgeving om samen meer harmonieus te functioneren.
Wat kun je leren uit dit boek?
Het boek biedt antwoorden op vragen als:
- Wat betekent neurodiversiteit wel en niet?
- Hoe beïnvloedt neurodiversiteit ons dagelijkse leven?
- Hoe kan de omgeving neurodivergente mensen ondersteunen?
Met duidelijke inzichten en praktische voorbeelden toont Neurodiversiteit begrijpen in 33 vragen hoe we ieders unieke mix van gevoeligheden en kwaliteiten kunnen herkennen en waarderen.
Een waardevolle gids voor begrip en ondersteuning
Dit boek is een must-read voor ouders, leerkrachten, hulpverleners en iedereen die meer wil weten over de natuurlijke variatie in het menselijk brein. Het helpt gaten in onze kijk op geestelijke gezondheid te dichten en opent de deur naar een meer empathische en inclusieve samenleving.
Maak kennis met een vernieuwende visie op geestelijke gezondheid en ontdek hoe we samen een beter begrip kunnen ontwikkelen van de kracht van neurodiversiteit!