Main content

Brenda Froyen ’s nalatenschap concretiseren in engagement, is de uiteindelijke opzet van de boeklancering Tussen Waan en Zin (26/2). Ontdek mee welke ambitieuze plannen er op tafel liggen.

Dit is deel 3 van een 4-delige blogreeks. *

Vier nieuwe sprekers nemen plaats op het podium. In het tweede deel van de avond zullen sprekers vanuit hun expertise uitleggen hoe ze Brenda’s woorden zullen vastbeitelen, nooit verloren laten gaan en aangrijpen om overal een humane psychiatrie – waarvoor Brenda zo hard gevochten heeft – trachten te implementeren.

Stijn Vanheule, hoogleraar klinische psychologie (UGent), expert in psychose, vriend

“Het boek Tussen Waan en Zin van Brenda bevat een boodschap die verder draagt dan haar persoonlijke situatie. Brenda houdt de wereld, de GGZ, een spiegel voor”. Stijn Vanheule verwijst naar de vorige sprekers, Nadia Mahjoub en Leen Verhaert die voorlazen uit Brenda’s boek (cfr. deel 2 van deze blogreeks). “Deze fragmenten waren anekdotisch, echter Brenda’s verhaal is het verhaal van velen. Organisaties zoals PsychoseNet en NADA ontvangen talloze gelijkaardige getuigenissen, die aangeven dat er werk aan de winkel is. … Om te voorkomen dat goede zorg afhangt van toevallige ontmoetingen met bepaalde personen of diensten, moeten we als gemeenschap vastleggen wat de basis is van goede, herstelondersteunende zorg. Om zo mensen op te leiden en zorgdiensten zich te helpen organiseren om goede psychosezorg in de praktijk te brengen.”

Stijn Vanheule gaat verder met een uiteenzetting van het project Blauwdruk dat momenteel wordt ontwikkeld in samenwerking met Cortina Saftey-Joggers, UGent en PsychoseNet België. Vanuit kwalitatief wetenschappelijk onderzoek, wordt er gebouwd aan een set van aanbevelingen die richting kunnen geven aan goede psychosezorg van de toekomst. Het team onderzoekers gaat via focusgroepen in dialoog met alle betrokken partijen om uit praktijkvoorbeelden te leren en valkuilen te detecteren. Op 2 september zal de Blauwdruk aan het publiek worden voorgesteld. Een vormingsaanbod ontwikkelen om teams en afdelingen te helpen denken en herdenken, is een volgende stap. Ten slotte zal de Blauwdruk een handvat vormen voor zorggebruikers en beleidsmakers, legt Stijn Vanheule helder uit.

Moderator Lore Baeten, kondigt de volgende spreker aan. Niki De Prijcker zal uitleggen hoe het anders kan in de praktijk. Hoe je tegen beter weten in kan kiezen voor de zachtste oplossingen. Een aanpak die vaak morele moed vraagt. Het publiek, samen met minister Frank Vandenbroecke, zit ondertussen op het puntje van zijn stoel, benieuwd en vooral verwonderd over zoveel betrokkenheid.

Niki De Prijcker, diensthoofd psychiatrisch centrum Hiëronymus, vriend

Een greep uit de woorden van Niki De Prijcker:

  • Niet als alwetende hulpverlener, maar als begeleiders die meebewegen
  • Tijd nemen om te investeren in een relatie die de basis vormt voor een duurzaam resultaat
  • Experimenteren te voordele van herstel wordt aangemoedigd
  • Met het oog op een humane zorg, samen twijfelen, samen zoeken naar de beste aanpak
  • Een team van hoopverleners met een luisterend oor, die een mens in nood nooit alleen laat
  • Geen quick wins in crisissituaties, goed weten wat we niet willen doen
  • Hulpverlenen is als investeren in een bedrijf, met een duurzaam resultaat op lange termijn
  • Investeren in een relatie, begint bij de eerst 5 minuten
  • Naasten maximaal betrekken in elke beslissing
  • Basishouding van gastvrijheid, respect, betrokkenheid, flexibiliteit en creativiteit
  • Ook als het bijzonder moeilijk gaat, spanning verdragen
  • Balans tussen duty of care en dignity of risk *
  • Het omarmen van samen-niet-weten

Wanneer het over isolatie gaat, geeft Niki aan dat ze het bijna nooit helemaal overnemen. Wanneer het toch gebeurt, in het belang van de cliënt, zullen ze isoleren. Zo kort mogelijk, zo lang als nodig, op een vriendelijke en verbonden manier. In verbinding met de cliënt, zowel voor, tijdens als na het ingrijpen.

“Laat dit boek, een boek van hoop zijn”, schreef Brenda. Zowel Stijn Vanheule als Niki De Prijcker nemen ons mee in een betoog van hoop. Elke vanuit hun eigen expertise zijn ze dagelijks bezig met menselijke zorg. Altijd opnieuw op zoek naar een humanere aanpak voor mensen die ernstig psychisch lijden. Als inspiratie voor iedereen die met psychosegevoelige mensen werkt, kan dit tellen.

Wordt vervolgd

In de laatste blog van deze reeks zullen we stilstaan bij woorden van psychiater Marc Calmeyn en conceptueel kunstenaar Sven unik-id. We nodigen jullie uit om in de laatste blog te lezen over de Prijs Brenda Froyen en het kunstwerk dat ter ere van haar wordt onthuld.


Deze boeklancering werd georganiseerd door uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts in samenwerking met PsychoseNet België. Het boek Tussen Waan en Zin kan je via deze weg aankopen.

Meer info omtrent de Blauwdruk kan je lezen via deze link.

* Lees ook deel 1  en deel 2 van deze blogreeks.

* De volledige teksten van de sprekers zullen aan het einde van deze reeks te lezen zijn in een publicatie die we aan de laatste blog zullen toevoegen. Bestaande publicaties kan je alvast raadplegen via deze link.

* Tot slot volgt weldra een link naar de volledige opname van de boeklancering.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *