Brenda Froyen liet een diepe indruk na. Dat blijkt ook uit de vele artikels die na haar overlijden verschenen: eerbetonen, interviews met haar naasten en reflecties over haar werk en invloed. Ze raakte een snaar bij velen — in de geestelijke gezondheidszorg én daarbuiten.
Op deze pagina verzamelen we publicaties die over haar verschenen, evenals één krachtig opiniestuk dat ze zelf nog schreef in haar laatste levensjaar. Samen vormen ze een tastbaar eerbetoon aan wie ze was, wat ze bewoog en wat ze blijvend in beweging bracht.
Eerbetoon aan Brenda Froyen en haar laatste boek ‘Tussen Waan en Zin’
Op 26 februari 2025 vond in De Krook in Gent de boekvoorstelling plaats van Tussen Waan en Zin, het laatste werk van Brenda Froyen. Tijdens deze avond brachten vrienden, familie en collega’s haar woorden tot leven en deelden herinneringen en inzichten over Brenda’s werk en missie.
Jan De Vliegher, de weduwnaar van psychosepatiënt Brenda Froyen: “Haar strijd is nu de mijne”
In een interview deelt Jan De Vliegher, de echtgenoot van Brenda Froyen, openhartig over haar leven, strijd en nalatenschap. Hij benadrukt zijn voornemen om haar missie voor een menswaardige geestelijke gezondheidszorg voort te zetten.
‘De ene greep naar mijn benen, de andere naar mijn armen. Ik gilde, schopte, beet’: het verhaal van Brenda Froyen over haar psychose
Dit artikel bespreekt Brenda’s laatste boek Tussen Waan en Zin, waarin ze haar ervaringen met psychose en de geestelijke gezondheidszorg deelt. Haar scherpe observaties bieden inzicht in haar persoonlijke strijd en de bredere maatschappelijke benadering van psychische kwetsbaarheid.
Brenda Froyen (1978-2024): artikel in De Morgen
Een in memoriam voor Brenda Froyen, oprichtster van PsychoseNet België, die op 46-jarige leeftijd overleed. Het artikel benadrukt haar inzet voor betere geestelijke gezondheidszorg en haar blijvende impact op het veld.
Is ‘Excited Delirium Syndrome’ een vrijgeleide voor politiegeweld?
In een van haar laatste opiniestukken uit Brenda Froyen haar zorgen over het gebruik van de term ‘Excited Delirium Syndrome’ (EDS) in het discours rond politiegeweld, naar aanleiding van de zaak Jozef Chovanek. Haar pleidooi is duidelijk: psychiatrische labels mogen nooit mensenrechten ondermijnen.