Main content

In deze blog willen we ‘psychose’ en ‘corona’ naast elkaar zetten; lees hoe het kan verhelderen. Aan de vooravond van lockdown 2.0, die ingaat om corona in te dijken, is de impact op de bevolking niet meer te overzien: de impact van het virus, maar ook de impact van de maatregelen. Te veel groepen van mensen worden zwaar getroffen. We zitten als het ware in een collectieve psychose. Voel jij je aangesproken? Dan wenst team psychosenet jou alvast veel moed. Wij willen een hart onder de riem steken. Of een riem onder het hart; dat blijkt ook juist te zijn. Taal doet zo zijn eigen ding.

Taal kan aanmoedigen maar ook ontmoedigen, woorden kunnen helen maar ook kwetsen.

Zo komen er jaarlijks nieuwe woorden bij! Sommige woorden doven uit. Maar er zijn ook woorden die hardnekkig in het collectief geheugen staan gegrift, ook al wil men ze liever vervangen. Want woorden kunnen stigmatiseren, woorden met een negatieve connotatie, woorden zoals psychose. Wanneer woorden een eigen leven gaan leiden, kunnen ze een verzamelnaam van symptomen worden of een etiket waaronder men gebukt gaat. Ze kunnen te pas en te onpas in onjuiste context naar boven komen en kwetsen. Helaas, deze woorden vervangen, blijkt een quasi onmogelijke opdracht.

Wat men wèl kan doen, is woorden uitrafelen.

Het woord psychose van zijn zwaarte ontdoen, het luchtiger maken, het behapbaar en begrijpelijker maken. Zodat mensen, die het al moeilijk hebben, niet worden uitgesloten, makkelijker worden aangesproken, normaler worden gevonden. Zodat het psychisch leed, dat gepaard gaat met een psychose, door ons allemaal mee wordt gedragen. Dit kan men enkel realiseren als mensen zich kunnen identificeren met de problematiek. Wanneer mensen begrijpen dat het hèn ook zou kunnen overkomen, veranderen de meeste mensen in lieve, warme, hulpvaardige wezens die vanuit mededogen, spontaan, hun medemens in nood willen helpen.

Allerlei initiatieven om psychose bespreekbaar te maken werden afgelast.

Ondertussen is de toestand voor mensen die met psychose te maken hebben bijzonder precair. Het is nauwelijks voor te stellen hoe onzeker cliënten vandaag moeten zijn. Cliënten die opgenomen zijn en naast hun persoonlijke problemen de dagelijkse corona-besognes over zich krijgen. Familie, hoe moeten zij zich beredderen nu het bezoekreglement op zijn kop staat? En hoe gaat het met de hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg die vòòr corona al werd overbevraagd?

Misschien worden sommige aspecten van psychotisch-zijn duidelijker voor het algemeen publiek.

De redactie van psychosenet wil graag van de gelegenheid gebruik maken om overeenkomsten tussen de corona-dreiging en een psychose op een rij te zetten. Misschien worden sommige aspecten van psychotisch-zijn duidelijker voor het algemeen publiek. Misschien wordt de ervaring van een psychose alvast wat minder abnormaal bevonden.

Wat er vandaag gebeurt, het voelt allemaal heel onwezenlijk, toch? Dat is in een psychose niet anders. Ook volgende parallellen zijn onmiskenbaar. De nakende dreiging zorgt voor levensbedreigende angst. En achterdocht zet de ander in een slecht daglicht; iedereen is een potentiëel gevaar. Je voelt allerlei emoties, je slaapt slecht maar kan er de vinger niet op leggen. Je doet soms dingen die je zelf niet goed begrijpt, zoals wc-papier hamsteren. Je weet dat er iets niet klopt, maar het is sterker dan jezelf. Je voelt je éénzaam met je gedachten. Voor alle veiligheid kan je je beter afzonderen.

Het hele corona-gebeuren kan je volledig gaan beheersen.

De coronacrisis en hoe iedereen ermee omgaat, geeft ook een beeld van hoe verschillend iedereen een psychose kan ervaren en tegelijkertijd voel je de gelijkenissen. Je kan een psychose beter beschrijven dan definiëren omdat het over een ervaring gaat. Een ervaring die mensen opdoen doorheen een bepaalde periode in hun leven. Een ervaring, naast alle andere ervaringen. Een ervaring die deel uitmaakt van wie je bent, maar waarmee je niet samenvalt. Een psychose is een slim copingmechanisme dat tijdelijk in werking treedt, als de werkelijkheid op dat moment te groots is om in één keer te processen.

Wat denk je, kan het jou ook overkomen?

Naast het aanmoedigen van iedereen die het nodig heeft, het verhelderen van psychose, heeft deze blog de bedoeling, om alle mensen die met psychose te maken hebben, in het bijzondere de hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg en hun cliënten met familie/context, een riem onder het hart te steken of was het ook alweer een hart onder de riem.

Veel moed!

 

De site Psychosenet.be biedt bijzonder veel informatie over psychosegevoeligheid en aanverwante thema’s.

Anonieme vragen kunnen beantwoord worden door onze e-experten.

Contact met lotgenoten vind je terug onder het forum.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *