Guy Van der Borght is papa van 3 kinderen, gehuwd, opvoeder van beroep en heeft een psychische kwetsbaarheid. Twee jaar geleden, tijdens zijn laatste opname, werd er heel wat helder. Guy vertelt over zijn psychosegevoeligheid en hoe hij daarmee aan de slag gaat.
Een schriftje vol gevoelens
Elke morgen nam ik een schriftje mee om bij de koffietafel te schrijven. Het waren korte teksten over gevoelens, wat er gebeurde die dag. Na verloop van tijd vroegen mensen of ze erbij mochten komen zitten. Ze begonnen spontaan te vertellen waar ze mee bezig waren, één persoon was verdrietig omdat de buurman zijn katje naar het asiel had gebracht. Nog een persoon vertelde dat hij verdrietig was omdat zijn moeder was gestorven. ’s Avonds begon hij met zijn bed te gooien en de zetel. Hij werd naar de time-out gebracht. Toen hij uit de time-out kwam was zijn verdriet nog even groot.
Tè veel aan gevoelens
Wat ik zelf merk is dat in de aanloop van een psychose je potjes met gevoelens zijn volgelopen.
Je hebt bijvoorbeeld gevoelens weggedrukt, genegeerd om er niet aan te werken. Ondertussen blijven er gevoelens binnenkomen maar er is geen plaats meer en je gaat in psychose door de hoeveelheid aan onverwerkte gevoelens.
Je komt in opname, je wordt verdoofd en voelt de gevoelens minder sterk aan. Na verloop van tijd wordt de medicatie afgebouwd en komen er terug gevoelens boven. Je mag terug naar huis en je wordt terug vader en partner. Er komt terug heel wat op je af.
Creatief met gevoelens
De laatste twee jaren heb ik kunnen nadenken en geloof ik dat er mogelijkheden zijn om zelf met je gevoelens aan de slag te gaan. Deze gevoelens niet langer weg te drukken of te negeren.
Creatief omgaan met gevoelens kan op heel wat manieren. Ik focus me vooral op het tekenen en schrijven van teksten of kort verhalen. Geregeld breng ik een getuigenis over mijn psychische kwetsbaarheid, ik probeer andere mensen warm te maken voor creatief-omgaan-met-gevoelens.
De belevingsmap
Dit is een ringmap waarin je een methode vindt om creatief met je gevoelens om te gaan. De bedoeling is om deze map aan te vullen met persoonlijke werkjes.
Voor meer informatie kan je Guy Van der Borght contacteren via guyvanderborght2@gmail.com
Meer lezen over de 5 fasen van psychose en herstel
Reacties: