Rafaël Bonnier is klinisch psycholoog & onderzoeker aan de KU Leuven. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar de klinische voordelen van Experience Sampling Method.
Gedragingen zoals snijden en branden zonder suïcidale intentie komen vooral voor onder adolescenten en jongvolwassenen. Experience Sampling Method (ESM) helpt bij het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën, legt Rafaël uit.
Emoties, gedachten en gedragingen vastleggen
Als onderzoeker die zich bezighoudt met geestelijke gezondheid, heb ik onlangs het gebruik van Experience Sampling Method (ESM) bij de behandeling van personen die zich bezighouden met niet-suïcidale zelfverwonding (NSSI genoemd naar het Engelse Non-Suicidal Self-Injury) onderzocht. NSSI, waaronder gedragingen zoals snijden en branden zonder suïcidale intentie komt vooral voor onder adolescenten en jongvolwassenen. Het fenomeen is niet nieuw en ondanks toenemend onderzoek zien we nog geen sterke dalingen in het aantal mensen met NSSI-klachten. Daarom onderzoeken wij bij het Center voor Contextuele Psychiatrie naar nieuwe methoden om de behandeling van NSSI te ondersteunen.
ESM verzameld realtime gegevens via mobiele apparaten en biedt een nieuwe manier om de emoties, gedachten en gedragingen van deelnemers in hun natuurlijke omgeving vast te leggen, waardoor we een meer directe en nauwkeurig beeld krijgen van hun geestelijke toestand. ESM lijkt dus uitermate geschikt ter ondersteuning van de behandeling van NSSI, echter zijn de voor- en nadelen van het gebruik van ESM nog niet goed in kaart gebracht.
Voordelen
In ons onderzoek met data uit de DAILY studie, hebben we ontdekt dat ESM voordelen kan hebben voor personen die een behandeling voor NSSI ondergaan. Ongeveer 33% van de deelnemers meldde een toename van algemeen zelfinzicht, het begrijpen van diens mentale toestand, en 10% merkte een verbetering van de algemene zelfeffectiviteit, het geloof in je eigen kunnen om je mentale gezondheid te verbeteren. Meer opvallend is dat 64% een verhoogd zelfinzicht specifiek voor NSSI-triggers ervaarde en 41% zich gesterkt voelde om hun zelfverwondend gedrag te beheersen. Deze bevindingen suggereren dat ESM bijzonder effectief kan zijn bij het helpen van individuen om de specifieke triggers en driften die verband houden met hun NSSI te begrijpen en aan te pakken, wat mogelijk in de toekomst leidt tot betere behandelresultaten.
Nadelen
Ons onderzoek bracht echter ook enkele ‘nadelen’ van ESM aan het licht. Ongeveer 21% van de deelnemers ervoer negatieve emotionele reacties op de frequente zelfmonitoring die EMA vereist. Deze emotionele belasting werd in verband gebracht met lagere nalevingspercentages gedurende de onderzoeksperiode. Ondanks deze uitdagingen werden de voordelen van verhoogd zelfinzicht en zelfeffectiviteit nog steeds gerapporteerd door deelnemers die negatieve emoties ervoeren, wat aangeeft dat het ongemak een integraal onderdeel van het therapeutische proces kan zijn (zoals bijvoorbeeld bij kinesitherapie).
Veel potentieel bij gebruik van ESM voor behandeling NSSI
Over het algemeen toont het gebruik van ESM bij de behandeling van NSSI veel potentieel. Het biedt realtime gegevens die gepersonaliseerde behandelmethoden kunnen verbeteren, waardoor individuen een beter begrip van hun geestelijke gezondheid krijgen en effectievere copingstrategieën kunnen ontwikkelen. Dit wetende is het belangrijk voor toekomstig onderzoek om ervoor te zorgen dat nalevingspercentages (aantal beantwoorde beeps) hoog genoeg blijft over langere periodes om de voordelen van ESM te maximaliseren. Mijn hoop is dat dit onderzoek de weg vrijmaakt voor meer innovatieve en effectieve behandelingen voor mensen die worstelen met NSSI.
Lees ook Onderzoek Geestelijke Gezondheidszorg van Rafaël Bonnier
Het team van het Centrum voor Contextuele Psychiatrie (CCP) onder leiding van Professor Inez Germeys verzorgt regelmatig een blog over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap op het gebied van psychiatrie in het algemeen en psychose in het bijzonder. (twitter: @ccp-leuven; @inezgermeys)
Reacties: