Main content

Op donderdag 1 oktober 2020 om 14.30u wordt, in aanwezigheid van minister Wouter Beke, in Museum Dr. Guislain te Gent het startschot gegeven van ‘TE GEK!? ROES(t)’. Deze nieuwe jaarcampagne wil in Vlaanderen alcohol-, drug- en gokproblemen bespreekbaar maken. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van Te Gek!?, Museum Dr. Guislain, het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD/De DrugLijn) en unik-id. De campagne loopt tot mei 2021 en omvat naar gewoonte tal van initiatieven, zo volgt er in maart 2021 ook een samenwerking met de Dag van de Zorg.

Een organisatie uit Nederland stuurde ons alvast een artikel dat hier erg bij aansluit. Het artikel is geschreven om mensen te wijzen naar goede hulp en met een boodschap van hoop. De organisatie Trubendorffer heeft een gelijknamige website. Daar lees je heldere communicatie rond de gevaren van alcohol. Psychosenet deelt graag hun blog.

De gevaren van alcohol tijdens de coronacrisis

Het zal niemand zijn ontgaan dat de gevolgen van de coronacrisis voor onze samenleving enorm zijn. Als je ons een jaar geleden had verteld met welke maatregelen we nu zouden leven, hadden de meesten onder ons dit niet geloofd. Toch is het de keiharde realiteit. Wat veel mensen niet beseffen is dat corona niet alleen zichtbare slachtoffers maakt.

Een deel van onze samenleving is niet direct door corona geraakt, maar moet wel iedere dag dealen met de gevolgen. De coronacrisis is van grote invloed op onze geest. Naar verwachting zullen de komende tijd steeds meer mensen depressief worden, zelfs suïcidaal en zal het aantal verslaafden toenemen. Zeker voor de mensen die al verslavingsgevoelig zijn kan er een zeer spannende tijd aanbreken. Naar de fles grijpen is in deze situatie nog nooit zo aantrekkelijk geweest. Betekent dit dat er de komende jaren steeds meer alcoholisten zullen zijn? En hoe zit het met de mensen die al hersteld waren? Hoe gedijen zij onder de maatregelen?

Nieuwe manier van drinken

De eerste maanden van de coronacrisis zorgde voor heel wat nieuwe drankrituelen. Normaal gesproken werden drankjes bijvoorbeeld enkel genuttigd op verjaardagen, in de kroeg of bij een bezoek aan een restaurant. Dit was voor lange tijd niet meer mogelijk. Hierdoor werd er meer vanuit huis gedronken en was het tegelijkertijd ook verleidelijker om meer te drinken. Wel verwachten psychologen niet dat mensen die normaal al niet vanuit huis dronken, dit in deze periode wel ineens gingen doen. Als dit niet in je systeem zit is de kans klein dat dit plotseling wel gebeurt.

Nu de horecagelegenheden weer open zijn, ontstaat er een soort tweestrijd.

Gaan mensen die nu meer vanuit huis dronken ook weer op andere locaties drinken? Of zullen zij juist de bescherming van hun eigen woning zoeken? Onderzoekers zijn hier nog niet over uit.Wel is het opvallend dat er niet meer hulpvragen van alcoholisten zijn binnen gekomen de afgelopen tijd. “In Tilburg lopen in het algemeen de aanmeldingen terug sinds de coronatijd, dus daar zit wel een opvallendheid. Hoewel we niet weten waarom, lijkt het mij niet uitgesloten dat mensen zich nu nog meer terugtrekken in hun verslavingsgedrag,” aldus een verslavingsarts aan de Trubendorffer in Tilburg.

Kwetsbare groepen

Psychologen maken zich voornamelijk zorgen om de kwetsbare groepen in onze samenleving. Dit zijn mensen die al eerder behandeld zijn wegens een verslaving, mensen met psychische problemen, mensen die werkzaam zijn binnen de medische sector en de groep die erg eenzaam is tijdens deze coronacrisis. De kans is groter dat zij zullen terugvallen of plotseling in de neerwaartse spiraal van een verslaving terecht komen. Er zijn een aantal dingen die de psychologen, ervaringsdeskundigen en verslavingsartsen van Trubendorffer zijn opgevallen. Zo vertelde één behandelaar: “Een aantal zaken vallen mij op: de alcoholisten, die crisisgevoelig zijn, zakken nu nog sneller door het ijs en vallen inderdaad heviger en sneller terug. De alcoholisten die inmiddels al meer copingvaardigheden hebben opgedaan, benutten deze coronatijd juist om te gaan bewegen (fietsen, wandelen) en zij vluchten minder voor wat er speelt.”

Het grootste gevaar loert hem in het feit dat veel mensen het gebruik van alcohol als copingsmechanisme beschouwen. Het is voor ons als samenleving belangrijk om duidelijk te maken dat dit geen gezonde manier van coping is.

Hulp zoeken

Maar wat kunnen de professionals doen om (ex-)verslaafden in de coronacrisis bij te staan? Wat kunnen we als samenleving doen? Het is voor deskundigen vooral belangrijk om in contact te blijven met ex-cliënten. Bijvoorbeeld via chat, mail of indien mogelijk face-to-face meetings. Daarnaast moet het voor mensen die zich zorgen maken over hun eigen alcoholgebruik ook duidelijk zijn waar ze naar toe kunnen om hulp te zoeken.

Wil jij graag minderen met drinken? Ervaar je steeds meer problemen door je eigen alcoholgebruik? Of vermoed je juist alcoholmisbruik bij naasten? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de huisarts of schrijf direct naar een verslavingskliniek bij jou in de buurt. Bij een verslaving is het belangrijk dat er zo spoedig mogelijk wordt opgetreden.

Dan sluiten we graag af met goed nieuws, want een alcoholverslaving is gelukkig, in de meeste gevallen, zeer goed te behandelen.

Maak tijdig gebruik van de juiste hulp om blijvende gevolgen in de toekomst te voorkomen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met psychologen, verslavingsartsen en ervaringsdeskundigen van Trubendorffer

 

Hoe als kind omgaan met een alcoholverslaving van een ouder, meer informatie vind je in deze link.
  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *