Café P is een psychosepraatcafé, voor familie, partners en naastbetrokkenen van mensen met een psychosegevoeligheid.
Een dynamische samenwerking van verschillende organisaties uit de regio Waas en Dender die meewerken met en voor mensen met een psychosegevoeligheid. PsychoseNet nam contact op met Marnix Mys. Marnix is hoofdverpleegkundige en werkt geruime tijd binnen de psychose- en herstelgerichte zorg in het Psychiatrisch Centrum Hiëronymus. Hij is één van de aanspreekpunten van Café P en schreef voor ons volgende blog.
Hoezo een psychosepraatcafé?
In Café P verwelkomen we in de eerste plaats familieleden, partners, ouders, kinderen, iedereen die op één of andere manier betrokken is bij de zorg voor psychosegevoelige personen. We willen hen laten weten dat ze er niet alleen voorstaan. ‘Je-bent-niet-de-énige’, die boodschap willen we onderstrepen.
Enerzijds willen we informatie geven door met thema’s te werken die relevant zijn. Het thema van de laatste bijeenkomst was bijvoorbeeld ‘ Alles wat je altijd al wilde weten en niet durfde te vragen over psychosegevoeligheid.’ Anderzijds, en hier willen we sterk de nadruk opleggen, is er ruimte voor informeel contact. Je kan Cafe P dus ook zien als een initiatief voor lotgenoten.
Een brug tussen hulpverlening en familie
Zowel de aanwezigheid van familie’s als die van professionals, vanuit de verschillende meewerkende instanties, zorgen ervoor dat we een brug kunnen slaan tussen hulpverlening en familie. Café P krijgt vorm doordat verschillende partners uit de regio de handen in elkaar slaan. PC Hieronymus en Similes zijn de drijvende krachten binnen deze organisatie. Andere partners die actief betrokken zijn bij de organisatie van Café P zijn: Radar Connect (vroeg detectie), Pro Mente (beschut & begeleid wonen), WEP (werkgroep ervaringsdeskundigen en participatie), CM (christelijke mutualiteit), PAAZ (AZ Nikolaas), Mobiele Team LZ (psychiatrische thuisbegeleiding) en de Dienst Welzijn (Stad Sint-Niklaas).
Samenzijn… nu nog even online
De bijeenkomsten van Café P gaan tweemaandelijks door in brasserie Koek&Ei, een sociale werkplaats van de groep Intro. Ook dit is een bewuste keuze, de bijeenkomsten ‘buiten’ de campus van het ziekenhuis organiseren. We willen hierdoor de drempel voor de doelgroep verlagen en een positieve bijdrage leveren in de strijd tegen het stigma dat jammerlijk nog vaak aanwezig is bij deze problematiek.
In de eerstvolgende Café P staat het thema ‘Beschut Wonen, een nieuwe thuis?’ centraal. Het online samenkomen is gepland op woensdag 24 maart van 20u00 tot 21u30. Meer info vinden jullie op de website www.cafep.be
Is er nog iets niet duidelijk, dan mag je contact opnemen met:
Yirka De Smet 03 7760041 – Greet Geers 03 7803886 – Marnix Mys 03 7803897
Reacties: