In België is momenteel een debat gaande over de zin en onzin van DSM-diagnoses. Kunnen psychiaters best zo specifiek mogelijk stoornissen benoemen volgens het DSM handboek (bijvoorbeeld ‘schizofrenie’, ‘bipolaire stoornis Type II’, ‘borderline persoonlijkheidsstoornis’)? Of werken ze beter met een algemenere typering (bijvoorbeeld ‘psychose’ of ‘psychosegevoeligheid’), gecombineerd met een gedetailleerde beschrijving van problemen binnen de levenscontext van een patiënt ?
De Belgische Hoge Gezondheidsraad raadt de tweede aanpak aan. Ze gaat ervan uit dat dit helpt om de herstelgerichte aanpak beter uit te rollen, en dat dit wordt belemmerd door DSM-denken. De Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie herkent zich hier niet in en stelt dat er sowieso reeds zorgvuldig, doordacht en mensgericht wordt gehandeld met DSM-diagnosestelling.
Wat is jouw ervaring?
PsychoseNet vraagt zich af wat (ex-)patiënten daarvan vinden. Daarom willen we graag de stem van de (ex-)patiënt in dit debat beluisteren door een online bevraging. Deze wordt zowel in België als in Nederland uitgezet via de PsychoseNet kanalen.
Onderstaand volgen een aantal vragen over jouw ervaring met diagnose(s). Wanneer we de term ‘DSM-diagnose’ gebruiken, dan bedoelen we daarmee de benoeming van specifieke stoornissen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis Type II, borderline persoonlijkheidsstoornis, etc. Let op, sommige vragen en stellingen zijn positief verwoord, andere negatief. Denk dus goed na voor welk antwoord je kiest.
De enquête neemt ongeveer 5 tot 10 minuten in beslag. In september verwachten we de resultaten terug te koppelen.
Onder de inzenders verloten we 10 boeken ‘In gesprek met psychose – Deel 2′ van psychiater Jules Tielens’. Wil je kans maken, laat je mailadres achter in de enquête. In september krijg je ook daar bericht over.
graag wil ik op de hoogte gehouden worden van het debat
Heb je het artikel over de DSM diagnoses, verschenen in Neuron gelezen?
Ik zou graag geholpen worden met mijn angststemdepressies. Mvg Chaitaly Rondelez uit Brugge Ichtegem.