In de afgelopen twintig jaar heeft de organisatie Te Gek!? zich ingezet om het taboe rond geestelijke gezondheid te doorbreken. En nu?
Is het taboe op mentale kwetsbaarheid weg? Of met andere woorden, durven we gewoon zeggen dat we naar de psycholoog gaan? Professor en bestuurder van PsychoseNet België Inez Germeys bespreekt het met radiomaker Koen Fillet in een boeiende podcast.
Is er iets veranderd?
Volgens prof. Germeys is er vooruitgang geboekt in de manier waarop we over geestelijke gezondheid praten. Er is meer media-aandacht en initiatieven zoals Te Gek!? hebben bijgedragen aan een grotere bewustwording. Het stigma is wat verminderd. Onderzoek toont aan dat 40% van de bevolking zelf te kampen heeft met een psychische aandoening en 80% van de mensen kent iemand in zijn omgeving die worstelt met een psychische aandoening. Hallucinante cijfers die het belang van mentale gezondheid onderstrepen. Toch blijft er een zekere terughoudendheid bestaan om openlijk te spreken, het lijkt af te hangen van de problematiek. Burn-out en depressie zorgen voor een zekere herkenbaarheid, psychose, zelfverwonding en zelfmoordgedachten zorgen meer voor angst, oordeel en onbegrip.
Cijfers versus financiering
Internationale cijfers zeggen dat 1 op 3 tot 1 op 4 worstelt met mentaal welzijn. Het onderzoek van Te Gek!? resulteert in 40% van de bevolking. Sciensano onderzocht dat de maatschappelijke impact van psychische aandoeningen het grootst is. Helaas staat er geen adequate financiering tegenover deze cijfers, financiering voor zorg en wetenschappelijk onderzoek is ontoerijkend. Een vaststelling die zich voordoet in de hele Westerse wereld.
Inzetten op ‘health litteracy’
Er is behoefte aan een cultuur waarin het bespreken van psychische problemen net zo gewoon is als het praten over fysieke gezondheid. Dit vereist inspanningen op verschillende niveaus: onderwijs, werkplekken en de bredere samenleving. Daarnaast is het belangrijk dat hulp toegankelijk en laagdrempelig is, zodat iedereen die dat nodig heeft, de juiste ondersteuning kan krijgen. Mensen de weg helpen vinden in ons versnipperd zorglandschap is nodig. Ook het bewustmaken van het feit dat psychotherapie in een eerste fase evengoed werkt als medicatie kan bijvoorbeeld helpen.
Alleszins een dikke proficiat aan Marc Hellinckx, trekker en bezieler van de organisatie Te Gek!? Een organisatie die de voorbije jaren het verschil heeft gemaakt in de manier waarop we kijken naar en denken over mentaal welzijn.
Laten we het er blijven over hebben!
Inez Germeys is naast onderzoeker, bestuurder van PsychoseNet België en beantwoordt tevens vragen als e-expert in ons e-spreekuur. Je kan een vraag aan haar stellen via deze link.
De podcast vind je terug onderaan de tekst van deze link.
Reacties: