Wat is een isoleercel?
Een isoleercel is een ‘prikkelarme’ ruimte (er is vrijwel niks aanwezig) die van buiten op slot gaat. In de geestelijke gezondheidszorg gebruikt men de isoleercel om mensen die ‘vervelend’, opgewonden of agressief zijn tot rust te laten komen.
Bijna elke psychiatrische instelling heeft één of meerdere isoleercellen. Vandaag de dag probeert men isoleercellen zo weinig mogelijk in gebruik te nemen en worden ze eerder aanzien als het ‘laatste redmiddel’.
Kan dat?
Het kan in die zin dat het niet in strijd is met de wet. De vraag is eerder: ‘kan het op moreel niveau’? De isoleercel is nooit de beste oplossing, toch niet voor lange duur. Er zijn situaties waar dwang een oplossing kan bieden, bijvoorbeeld wanneer je jezelf van het leven wil beroven en zonder dwangmiddelen daar in zou slagen. Maar ook dan is er contact nodig. Als iemand alleen en gedwongen wordt opgesloten laat je die persoon ook volledig alleen met zijn rollercoaster aan negatieve gedachten en dat moet net vermeden worden.
Hoe lang mag dat?
De procedures om tot tijdelijke afzondering over te gaan zijn duidelijk omschreven in het huishoudelijke reglement van de psychiatrische instelling en worden duidelijk meegedeeld.