Main content

Op 25 september 2024 vindt in Brasserie Koek & Ei te Sint-Niklaas een bijzonder evenement plaats.

Café P organiseert een psychose-praatcafé met als thema: “Wat maak je eigenlijk mee tijdens een psychose?” Dit evenement biedt een unieke gelegenheid voor familie, partners en naastbetrokkenen van mensen met een psychosegevoeligheid om meer inzicht te krijgen in deze complexe problematiek.

Inzicht in de ervaringen van psychoses

Het praatcafé richt zich op het doorbreken van de vaak simplistische opvattingen over psychoses. Veelal worden psychoses gereduceerd tot wanen en hallucinaties, wat voor hulpverleners en toehoorders wellicht duidelijk is, maar voor de cliënt zelf vaak een reden is om af te haken. “U snapt mij niet!!” is een veelgehoorde reactie, wat kan leiden tot een stokkend gesprek of zelfs ruzie, zonder dat er iets bereikt wordt.

De filosofie van de waanzin

Een van de hoogtepunten van de avond is de bijdrage van Jules Tielens, een ervaren psychiater op het gebied van psychoses. Tielens zal putten uit het werk van ervaringsdeskundige en filosoof Wouter Kusters, bekend van zijn boek “De filosofie van de Waanzin“. Kusters’ werk biedt diepgaand inzicht in de belevingswereld van mensen met een psychose, kennis die in de jaren 50 werd opgebouwd maar helaas in de vergetelheid is geraakt.

Praktische informatie

Het evenement wordt georganiseerd door PC Sint-Hiëronymus vzw in samenwerking met verschillende organisaties uit de regio Waas en Dender die zich inzetten voor mensen met een psychosegevoeligheid. De deuren van Brasserie Koek & Ei, gelegen aan H. Heymanplein 5 in Sint-Niklaas, openen om 19.30 uur. De toegang is gratis en er is gratis parkeergelegenheid ’s avonds. Het programma start om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Dranken zijn beschikbaar tegen democratische prijzen.

Doelgroep en doelstelling

Het praatcafé is bedoeld voor familieleden, partners en andere naastbetrokkenen van mensen die gevoelig zijn voor psychoses. Het doel van de avond is om hen beter te informeren en te helpen bij het maken en behouden van contact met hun dierbaren die deze problematiek ervaren. Voor Jules Tielens was de kennis uit Kusters’ werk een eyeopener en een grote hulp in gesprekken met patiënten. De organisatie hoopt dat deze inzichten ook voor de bezoekers van het praatcafé waardevol zullen zijn.

Kom langs en ontdek hoe je op een constructieve manier kunt bijdragen aan het welzijn van uw naasten met een psychosegevoeligheid.

  • Deel deze pagina: