Peter Rober is klinisch psycholoog en gezinstherapeut in het UPC KU Leuven. Bovendien is hij verantwoordelijk voor de opleiding relatie- en gezinstherapie (KU Leuven). Ook is hij verbonden aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de KU Leuven.
Een andere passie van Peter is schrijven. Zo schreef hij “In Therapy Together: Family Therapy as a Dialogue”, “Lief en Leed: Verhalen uit de praktijk van de psychotherapeut”, “Samen in gezinstherapie: Over afstemming en dialoog in de gezinstherapeutische praktijk”, “Samen in therapie”, “Gezinstherapie in Praktijk” en “De Naakte Therapeut”.
1. Wanneer voelde jij je het laatst kwetsbaar?
De voorbije maanden heb ik me vaak kwetsbaar gevoeld omwille van de ziekte van mijn vrouw en de angst dat ze misschien kanker zou hebben. Nu, na enkele maanden onzekerheid, lijkt een diagnose naar voor te komen die toch wat geruststellend is.
2. Als je één ding mocht veranderen in de GGZ, wat zou dat dan zijn?
Ik vind onze GGZ één van de beste in de wereld. De GGZ heeft nooit zo goed gefunctioneerd als de afgelopen dertig jaar. Anderzijds is er heel wat werk aan de winkel om de GGZ te verbeteren. Wat mij bijvoorbeeld tegen de borst stuit, is dat onderzoek laat zien dat heel wat patiënten zich door hun psychiater of therapeut niet begrepen voelen. Dat lijkt me toch een minimum, dat we onze patiënten begrijpen in hun lijden en dat we erkenning geven voor hun inzet om er iets aan te doen.
3. Welke patiënt/hulpverlener is je bijgebleven?
Heel wat patiënten en collega’s zijn mij bijgebleven. Te veel om op te noemen.
4. Waar vind jij rust?
Ik vind mijn rust in de natuur en tijdens het sporten. Dit kan ook tijdens het wandelen, fietsen of vissen.
5. Hoe gaat het met je eigen zelfbeeld?
Ik weet niet goed wat hier op te antwoorden. Het is precies al heel lang geleden dat ik mijn eigen zelfbeeld tegenkwam.
6. Welke tips heb jij voor anderen in de GGZ
Geef de hulpverleners feedback over wat je als zinvol beschouwd in het hetgeen je hulpverlener je aanbiedt en vraag uitleg wanneer je iets niet begrijpt.
Meer lezen over Peter Rober? Klik hier.