Main content

Philippe Delespaul is klinisch psycholoog. Hij werkt als hoogleraar innovatie in de geestelijke gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht en als adviseur bij Mondriaan, een psychiatrische instelling.

Hij is ook auteur van het boek “De Nieuwe GGZ”. Hierin wordt de radicale verandering in de geestelijke gezondheidszorg voorgesteld.

Bovendien ontwikkelde hij de PsyMate ,een methodiek om het dagelijkse leven van mensen in kaart te brengen.

1. Wanneer voelde jij je het laatst kwetsbaar?

Wanneer ik het te druk heb en moe ben, dan voel mij al eens kwetsbaar. Nog niet zo heel lang geleden vond dit plaats. Dit komt voornamelijk door druk bezig te zijn.

2. Als je een ding mocht veranderen in de GGZ wat zou dat zijn?

Één ding maar? (Lacht) Mensen zouden minder in de steek moeten gelaten worden. Dit is voor mij een zeer belangrijk punt. Hiermee wil ik zeggen dat de hulpverlening er zowel moet zijn voor de cliënt als voor de betrokkenen. Het is tegelijkertijd van belang dat we van onze ivoren toren durven afstappen en dat we een normale omgangsvorm weten te vinden met het ernstig psychisch leiden. Deze twee zaken samen zijn ongelofelijk belangrijk.

3. Welke patiënt / hulpverlener is je bijgebleven?

Er zijn een aantal patiënten die mij zijn bijgebleven. Eentje dat er uitspringt is een huismoeder die erg ontredderd en zeer depressief was. Ze zag geen perspectief meer in haar psychose om nog verder te leven. Dit was een zeer aangrijpend verhaal. Tijdens dit traject heb ik ook contact opgenomen met de ouders en kinderen van deze vrouw. Het is heel belangrijk om deze verbinding in bepaalde omstandigheden te maken.

4. Waar vind jij rust?

Ik haal mijn rust uit momenten van onthaasting. Het kunnen lezen van een boek, het genieten van eten en drinken, gewoon in de tuin of in de natuur zitten. Uiteraard probeer ik dit zo vaak mogelijk te doen, maar dit is afhankelijk van wanneer ik hier de tijd voor heb.

5. Hoe gaat het met je eigen zelfbeeld?

Ik ben redelijk tevreden met mijn eigen zelfbeeld. Natuurlijk bevind ik mij wel in een luxepositie waarbij ik veel mensen rondom mij heb. dit samenzijn zorgt ervoor dat ik vaak feedback krijg over wat ik doe. Dit is zeker en vast niet bij iedereen het geval. Heel wat mensen zijn redelijk eenzaam. Volgens mij hebben die mensen het vaak moeilijk om een eigen identiteit op te bouwen en voor zichzelf een goed gevoel te creëren. We leven in een gecontextualiseerde wereld. Zonder onze omgeving is het moeilijk er als persoon te staan. Door het krijgen van een schouderklopje of soms zelfs een weerwoord, is het mogelijk om jezelf aan te passen en dynamische ontwikkelingen te leren kennen.

6. Welke tips heb jij voor anderen in de GGZ?

Mijn belangrijkste tip is dat het belangrijk is om normaal te doen. Dit is een raar woord, want wat is ‘normaal’? Wanneer alles escaleert kan dit leiden tot het gevoel dat je niet tot communicatie kan komen of dat je je ondeskundig voelt. Het aangaan van relaties met anderen, is een belangrijk uitgangspunt om normaal te kunnen doen. Dit is iets dat op iedereen van toepassing is.

 

Meer lezen over Philippe Delespaul? Klik hier.

  • Deel deze pagina: