Main content

Rafaël Bonnier is doctoraatsstudent bij het Centrum voor Contextuele Psychiatrie en doet onderzoek naar hoe behandeling beter kan worden afgestemd op het individu.

Er wordt binnen zijn team hard gewerkt aan onderzoek naar de Implementatie van ESM-gebaseerde Zelfmonitoring in de Geestelijke Gezondheidszorg. Een woordje uitleg.

Europees onderzoek

Binnen het Centrum voor Contextuele Psychiatrie, zijn we intensief bezig met het onderzoeken van de klinische voordelen die ESM kan hebben voor de geestelijke gezondheidszorg. Momenteel loopt er een Europees onderzoek waar wij als onderzoeksgroep een leidende rol in hebben. Wat houdt het doel van dit onderzoek precies in? 

Experience Sampling Methodology (ESM)

In de afgelopen jaren is er een groeiende interesse in het gebruik van digitale hulpmiddelen voor gepersonaliseerde geestelijke gezondheidszorg. Experience Sampling Methodology (ESM), een gestructureerde dagboektechniek voor het vastleggen van moment-tot-moment variaties in ervaringen en gedrag in het dagelijks leven, biedt een veelbelovende weg voor het implementeren van een persoonsgerichte aanpak. Ondanks bewijs van de effectiviteit van ESM-gebaseerde monitoring, blijft de toepassing ervan in de geestelijke gezondheidszorg beperkt. De IMMERSE-studie heeft als doel dit aan te pakken door de strategieën, processen, uitkomsten en kosten van de implementatie van ESM in de geestelijke gezondheidszorg in vier Europese landen te onderzoeken: België, Duitsland, Schotland en Slowakije.

Digitale app (DMMH)

Daarvoor hebben wij een digitale app ontwikkelt gebaseerd op ESM, de ‘Digital Mobile Mental Health’ (DMMH) interventie. Die omvat een aanpak waarbij patiënten en clinici de DMMH gebruiken om de behandeling te verbeteren. De DMMH bestaat uit een app die patiënten kunnen downloaden, en het dashboard waarop de clinici de data van de patiënt kunnen volgen. Deelnemers gebruiken de app minstens vier weken waarbij ze gedurende de dag vragen beantwoorden over hun stemming, symptomen, activiteiten en andere factoren. De app biedt visuele feedback over verschillende metingen, terwijl het dashboard gedetailleerde inzichten biedt voor clinici. De DMMH is erop gericht om de patiënt en de clinici dichter bij elkaar te brengen, en met behulp van de objectieve data tot een betere en meer gepersonaliseerde behandeling te komen.

Controle over mentale gezondheid en herstel verbeteren

Deze studie onderzoekt ook hoe patienten de DMMH gebruiken om hun gezondheid en welzijn te ondersteunen. Door realtime gegevens te krijgen over hun geestelijke gezondheid, helpt de DMMH patiënten een beter begrip te krijgen van hun symptomen, stemmingen en dagelijkse activiteiten, wat hun controle over de mentale gezondheid en herstel kan verbeteren. Uit interviews zullen we leren hoe onder welke omstandigheden en voor wie DMMH het beste werkt. Daarnaast zal een economische evaluatie bepalen of het gebruik van DMMH maatschappelijk voordeliger is op lange termijn in vergelijking met de huidige manier van zorg.

Digitale transformatie van de geestelijke gezondheidszorg

Als deze trial succesvol is, levert deze robuust bewijs voor voordelen en effectiviteit van ESM, waardoor de kloof tussen onderzoek en praktijk wordt overbrugd en bijgedragen aan de digitale transformatie van de geestelijke gezondheidszorg. Dit kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in de volksgezondheid door effectievere, gepersonaliseerde zorg voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen te waarborgen. De IMMERSE-studie heeft het potentieel om een nieuwe standaard te vestigen voor de integratie van digitale hulpmiddelen in de routinematige geestelijke gezondheidszorg, waarbij gebruikers van de diensten worden empowered als actieve partners in hun behandeling en herstelproces.


Voor meer informatie kan je de originele onderzoekspaper lezen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38915006/

Het team van het Centrum voor Contextuele Psychiatrie onder leiding van Professor Inez Germeys verzorgt regelmatig een blog over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap op het gebied van psychiatrie in het algemeen en psychose in het bijzonder.

Meer lezen kan via deze link

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *