Main content

Vraag

Beste,

Ik neem 9 jaar seroxat omwille van paniekstoornissen. Ik wil graag een kindje en ben dan ook aan het afbouwen onder begeleiding van psycholoog. Ik neem 15 mg. Ik ben een 8-tal dagen aan het afbouwen naar 13 mg. Sinds ik afbouw heb ik terug een voortdurend gevoel van ijlheid (8dagen intussen). Is dit een ontwenningsverschijnsel? Kan dit van zo een lage dosisverlaging al optreden? Na 3 weken ga ik naar 11 mg. Is dit verstandig of wacht ik eerst tot de ijlheid weg is?

Bedankt om mijn vraag te beantoorden.

 
 

Antwoord

Beste,

eerst en vooral wens ik je veel geluk toe bij je kinderwens.

Dat je Seroxat in dat kader probeert af te bouwen, is zeker een begrijpelijke keuze. Dat je die afbouw met hele kleine stapjes wil maken, is daarbij een goed idee. Want het stopzetten verloopt niet altijd zonder lastige momenten.

Ik citeer even Prof. Pascal Sienaert uit Knack van 23 juni 2021, omdat hij het daar kernachtig over heeft: "stopzettingsverschijnselen treden niet altijd op, en soms zijn ze mild, maar ze kunnen ook knap lastig zijn en lang duren. Als de arts en de patiënt zich daar niet bewust van zijn, worden ze makkelijk opgevat als herval. Stopzettingsverschijnselen zijn eigen aan alle psychofarmaca. Met benzodiazepines (Valium, Xanax en co., nvdr) is het net zo gegaan. Vroeger werden ze veelvuldig voorgeschreven, maar nu artsen en patiënten zich veel beter bewust zijn van de risico\'s, is men terughoudender geworden. Die weg moeten we ook opgaan met antidepressiva. Benzodiazepines zijn verslavend: je hebt een steeds hogere dosis om nog een effect te hebben. Antidepressiva zijn niet verslavend, een werkzame dosis hoeft dus niet verhoogd te worden, maar er zijn onttrekkingsverschijnselen die ik persoonlijk liever omschrijf als stopzettingssymptomen, om het onderscheid met verslavende middelen te maken. Bij het stopzetten van antidepressiva bouw je alleszins best heel langzaam af, volgens de richtlijnen die huisartsen maar vooral psychiaters goed onder de knie hebben. Als stopzettingsverschijnselen opduiken in een afbouwfase, dan kan je best langzamer afbouwen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, maar de belangrijkste stap is toch je beseft dat stoppen niet vanzelf gaat."

In jou geval lijkt het dus inderdaad een goed idee van even te temporiseren in je afbouw, totdat de ijlheid wegtrekt, alvorens een volgende stap in de afbouw te zetten. Naast de begeleiding van de psycholoog, die ik je zeker verder aanraad, zou ik je ook durven te adviseren om je je hierbij ook door de huisarts te laten coachen, of zo nodig aanvullend door een psychiater gedurende korte tijd.

Hopelijk lukt het je om de Seroxat verder af te bouwen en te stopppen, je ondertussen toch goed te blijven voelen en vervolgens ook je kinderwens in vervulling te zien gaan.

Wim Simons

 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Simons op 11 oktober 2021
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: