Main content

Vraag

Mijn vriend werd gedwongen opgenomen een 10tal dagen geleden, wegens psychose. 1 keer mocht ik hem zien, nadien werd ik geweigerd met de melding van het beroepsgeheim.

Meer dan een week heb ik hem al niet mogen. Ik zie, hoor niets en weet van niets. Mag dit zomaar? Ik zie hier bijzonder van af en weet ook dat hij me wil zien. Hij heeft voor de rest al niet veel mensen die om hem geven.

Na dagelijks te bellen met ziekenhuis krijg ik te horen dat er drugs mee zou binnen komen. Zelf neem ik geen drugs en ik heb gezegd dat ze mij kunnen checken maar dit mogen ze niet zeggen. Ik moet hem echt zien, hij mist mij, ik hem. Dit kan toch niet? Hopelijk kan u mij helpen aub.

Antwoord

Beste,

Door de gedwongen opname zal uw vriend een observatieperiode van maximum 10 dagen doorlopen, waarna hij voor de vrederechter zal moeten verschijnen. De vrederechter zal dan beslissen of de gedwongen opname wordt bevestigd. In een eerste fase kan de vrederechter de dwangopname voor een periode van 40 dagen bevestigen. Uw vriend zal tijdens deze procedure normaal gezien worden bijgestaan door een advocaat. De gegevens van de advocaat kan u misschien verkrijgen via de griffie van het bevoegde vredegerecht.

Daarnaast stelt u zich de vraag of de arts van uw vriend zijn naasten/familieleden mag inlichten over de gezondheidstoestand en/of aandoening van uw vriend. In principe is dit niet toegestaan, omdat de arts inderdaad is gebonden door het beroepsgeheim. Echter, een vertrouwenspersoon heeft in het kader van de Wet Patiëntenrechten recht op informatie. Dit informatierecht is wel gebaseerd op de wil van de patiënt. Dit betekent dat uw vriend u uitdrukkelijk als vertrouwenspersoon moet aanduiden. De kans bestaat dat uw vriend momenteel misschien niet in de mogelijkheid is om zijn wil te uiten (wilsonbekwaam). In dat geval oefent zijn vertegenwoordiger de patiëntenrechten uit. De vertegenwoordiger heeft op die manier steeds recht op informatie en kan zich op zijn/haar beurt laten bijstaan door een vertrouwenspersoon.

Beantwoord door: Julie Hantson op 23 maart 2018
  • Deel deze pagina: