Main content

Vraag

Dag mevrouw,

Ik weet niet of ik hiervoor bij u aan het juiste adres ben maar ik probeer even: waar vind ik degelijke, betrouwbare, objectieve informatie over bovenstaande problematiek? Bij mensen met een mentale beperking is het niet zo gemakkelijk om inzichtelijk psychotherapeutisch te gaan werken. Zijn zij dan echt gedoemd om levenslang medicatie te nemen of bestaan er therapeutische methodes die aangepast zijn aan hun problematiek?

 
 
 
 

Antwoord

Beste,

Hartelijk dank voor uw vraag, die zeker belangrijk is. Ik ben niet gespecialiseerd in dit domein, maar een snelle zoektocht leert mij dat psychotherapie zeker mogelijk is bij deze doelgroep. Er is niet heel veel literatuur over te vinden, maar ik vond bv wel een systematisch overzichtsartikel waarin men tot de conclusie kwam dat cognitieve-gedragstherapie zeker mogelijk is bij deze doelgroep. Daarnaast blijkt dat vooral toegepaste gedragsanalyse en andere gedragstherapieën vooral goed werken. Je moet de therapie aanpassen aan de intellectuele mogelijkheden en dus de 'cognitieve' componenten verminderen, terwijl je net wel heel veel kan doen met de gedragsmatige componenten.

Ik hoop dat dit u een beetje verder helpt,

Met vriendelijke groet

 

 
 
 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Inez Germeys op 24 mei 2021
Expert Avatar

Inez is psycholoog en hoogleraar Psychiatrie binnen het Center for Contextual Psychiatry aan KU Leuven. Zij doet voornamelijk onderzoek naar de interactie tussen de persoon en zijn omgeving bij het ontstaan van psychische klachten. Inez is ook expert in het gebruik van digitale technologie bij de behandeling van psychische aandoeningen.

  • Deel deze pagina: