Vraag
Dag Kristof,
Een ervaringsdeskundige is ‘iemand die door ervaring deskundig is geworden op een bepaald terrein, die iets weet doordat hij het heeft meegemaakt’. Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf (veel) ervaring heeft op een bepaald gebied. De kennis van de persoon in kwestie is dus niet gebaseerd op studie, maar op eigen ervaring
Waarom een opleiding, wat is de meerwaarde?
Marie
Antwoord
Beste,
In de wereld van de geestelijke gezondheid spreekt men van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Ervaringskennis is de kennis die je opdoet door ervaring, in dit geval het doorleven van een psychische kwetsbaarheid. Ervaringsdeskundigheid vraagt iets meer. Het is vooral belangrijk dat je loskomt van je eigen verhaal en breder kan kijken naar de hele groep van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Als je je ervaringsdeskundigheid wil toepassen in (vrijwilligers)werk, kan je niet enkel spreken vanuit wat je zelf hebt meegemaakt. Ieders verhaal is anders en je moet al die personen vertegenwoordigen.
Een opleiding kan ook interessant zijn omdat je bepaalde 'skills' leert. Zo had ik in mijn opleiding het vak 'communicatie', dat ik nu in mijn werk goed kan gebruiken in de verschillende overlegorganen. We hadden ook psychologie, groepsdynamica,... Handig als je herstelgroepen begeleidt en handig dat je toch de verschillende klassieke diagnoses kent om met hulpverleners goed te kunnen communiceren. Ten slotte is er in een opleiding ook heel wat (zelf)reflectie.
Beantwoord door: Kristof Stubbers op 24 mei 2021