Vraag
Hallo,
Ik heb een vaste klant in de winkel waar ik werk. Hij woont boven de winkel (mijn baas is zijn huurbaas) en komt bijna alle dagen langs. Hij blijkt geen familie meer te hebben en over het algemeen geen netwerk om zich.
Regelmatig komt hij langs in de winkel en vertelt hij over hallucinaties (beestjes in zijn armen, beesten die de tegels van de vloer kapot maken, een gatje in de muur waardoor hij niet goed kan ademen, etc.). Ook geeft hij regelmatig geld uit aan mensen in de winkel of wil hij persé iets kopen voor het personeel/een andere klant.
Mijn collega’s en ik maken ons hier zorgen over. Ik vroeg mij af of we hem iets van hulp kunnen aanreiken? Hoe gaan we hier best mee om en waar kunnen we terecht met deze kwestie?
Alvast bedankt!
Antwoord
Beste,
Ik begrijp dat jullie je zorgen maken over deze vaste klant vanwege zijn eenzaamheid en hallucinaties. Probeer open en begripvol met hem te praten, bijvoorbeeld door regelmatig een vriendelijk gesprek aan te knopen en hem te laten weten dat jullie om hem geven. Dit kan helpen om een vertrouwensband op te bouwen en zijn angst te verlagen.
Daarnaast kan je ook contact opnemen met een lokale huisarts en/of een centrum geestelijke gezondheidszorg voor meer advies over hoe je het beste kunt handelen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld inschatten of een therapeutische interventie aan te raden is.
Overweeg ook om een maatschappelijk werker in te schakelen. Deze professionals kunnen geleidelijk aan contact met hem opnemen en hun aanwezigheid normaliseren, zodat hij zich minder angstig voelt. Ze kunnen hem helpen met dagelijkse zaken en ondersteuning bieden zonder hem te overweldigen.
Wat betreft zijn uitgaven aan anderen, kan het helpen om hier met hem tactvol over te praten, bijvoorbeeld door samen met hem een budget op te stellen of hem te helpen met het beheren van zijn geld, steeds met respect voor zijn waardigheid. Een maatschappelijk werker kan hierbij ook veel betekenen.
Het is belangrijk hem te betrekken bij alle stappen en zijn autonomie te respecteren om zijn vertrouwen te behouden. Bijvoorbeeld, vraag hem wat hij zelf wil en moedig hem aan om zelf keuzes te maken over zijn welzijn. Door de juiste professionals in te schakelen en hem te betrekken bij beslissingen, kunnen jullie samen werken aan het verbeteren van zijn situatie. Dit kan zeker bijdragen aan een betere levenskwaliteit.
Indien jullie verder nog vragen hebben, stel ze dan gerust.
Vriendelijke groet,
Katia De Lamper
Beantwoord door: Katia De Lamper op 8 juni 2024