Main content

Vraag

Beste,

Hoe lang duurt de ontwenning van lormetazepam? En is het mogelijk om na het afbouwen natuurlijk te slapen zonder medicatie?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

De afhankelijkheid van een medicijn, dat behoort tot het type kalmeermiddelen 'benzodiazepines' (zoals lormetazepam), ontstaat vaak al na een periode van meer dan 10 à 14 dagen dagelijkse inname. Daarom wordt ook meestal geadviseerd om deze medicijnen niet langer dan enkele dagen of een ruime week in te nemen - of occasioneel. Er bestaan ook heel wat andere niet-medicamenteuze manieren om een gezond slaappatroon (want lormetazepam is een 'inslaper') proberen te onderhouden: een goede slaaphygiëne bijvoorbeeld, of het vermijden van bepaalde activerende stoffen of bezigheden in de (voor)avond, en ook gestandaardiseerde kortdurende groepstrainingen zoals de CGT-I (cognitieve gedragstherapie voor insomnie).

Maar we moeten wel zo eerlijk zijn dat het bij meer langdurige of ernstige psychische moeilijkheden alsnog soms zo is moeten evolueren dat de inname van een bepaald kalmeer- of slaapmiddel langdurig is geworden. Dat wil niet zeggen dat je er niet meer van kan afgeraken, en eigenlijk moet dat ook steeds de doelstelling blijven van je behandelaar en jezelf samen.

Echter, om een geslaagde afbouw en stop te realiseren, is vaak geduld, volharding, tijd en deskundigheid tegelijk nodig. Een vuistregel die nog al eens gehanteerd wordt, is dat je per afbouwstap slechts 10% in dosis zou mogen minderen, zeker in de laatste stapjes (in het begin worden soms iets grotere sprongen genomen).

In België bestaat er sinds begin 2023 overigens een door de overheid gesteund systeem, waarbij je in maximaal 10 stappen, met zo nodig zelfs telkens een maand tussen, zo 10% van een benzodiazepine kan afbouwen. Als je bijvoorbeeld 2 mg Lormetazepam zou innemen, kan de apotheker op voorschrift dan de eerste maand een magistrale bereiding maken van 1,8 mg, en de volgende maand van 1,6 mg enz. tot je na een 10 maanden volledig gestopt bent. Al heel wat mensen hebben dit ondertussen geprobeerd, en de resultaten lijken best succesvol.

Als je je dus klaar voelt om zo'n traject aan te gaan, kijk dan zeker eens op deze link en ga erover in gesprek met je voorschrijver, die dit dan mee kan begeleiden, en ook een officieel gestandaardiseerd 'contractje' tussen jou, de apotheker en de arts zal moeten ondertekenen.

Hopelijk kan je met deze info alvast aan de slag, succes!

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Wim Simons op 18 augustus 2024
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: