Vraag
Hallo
Mijn zoon, halfbloed, of dubbelbloed zoals we het juister vinden, lijdt enorm onder de dakloze situatie van zijn schizofrene papa. Wij zijn al 11 jaar gescheiden, maar ik probeer sinds oktober hulp te krijgen voor de psychisch kwetsbare papa die sinds oktober 2019 zijn medicatie niet meer neemt en de verbinding met de realiteit helemaal kwijt is
Mijn zoon wil een band met zijn papa, hij wil ook gewoon een papa waar hij mee kan praten…. mijn zoon is 16 jaar en heeft veel problemen op school. Ik zoek nu iemand met wie hij kan gaan praten. Hij wil liefst iemand met een kleurtje en iemand waar hij naar kan opkijken. Hoe begin je deze zoektocht en wat is uw professioneel advies? Is dat nodig of kan elke therapeut hulp bieden aan een multi-problematiek?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
Antwoord
Beste,
Ik lees dat je zoon geschorst is op school. Dat betekent dat hij waarschijnlijk slecht in zijn vel zit, en dat zijn zoektocht naar een gesprek met zijn vader, ook te maken kan hebben met zijn eigen onrust en onzekerheid over de zaken waar hij mee zit. Hij zoekt, denk ik, antwoorden.
Op zich is zijn vraag natuurlijk legitiem. Hij zit in een leeftijd waar hij op zoek is naar zijn 'roots' en deze bepalen mee zijn keuzes voor zijn toekomst. Hieronder vallen vragen als wie ben ik? Wie is mijn vader? waar kom ik vandaan? Wat is me overkomen? Waarom? Een andere huidskleur en een afwezige vader kunnen het moeilijk maken om antwoorden te vinden.
Er zijn een aantal mogelijkheden voor hulp.
De eerste vraag is natuurlijk: wil je zoon hulp (en hierbij hoort ook, zoekt hij hulp waarin hij zelf de regie houdt, of is het hulp die enkel kan geboden worden door iemand die dat misschien niet lukt -- zoals zijn vader). Gewoonlijk begin je bij je huisarts en ga je samen op zoek naar een mogelijk contact. Dat kan een hulpverlener zijn, of een ervaringsdeskundige (deze laatste vind je vaak enkel in voorzieningen). Als het online kan, is iemand vinden die dezelfde taal spreekt voldoende. Je zoon kan anoniem op PsychoseNet contact zoeken en in gesprek gaan. Misschien komt hij zo iemand tegen die met hem op zoek naar antwoorden kan gaan. Wanneer je een face to face contact zoekt, ben je afhankelijk van wat er in je regio beschikbaar is. Daar kan je huisarts of het locale ggz netwerk of de dienst voor geestelijke gezondheid je het beste helpen. De soort hulp is vaak gericht op diegene die een probleem heeft. Maar oplossingen die de moeite waard zijn om uit te proberen, kunnen ook door familie en bekenden worden aangedragen. Soms is er in de regio een VIP team die dit gesprek kan opstarten. Het is goed om verschillende opties te verkennen. Want toegang tot de zorg is soms moeilijk door wachtlijsten. Het goede nieuws is wel dat verschillende oplossingen kunnen helpen .
Beantwoord door: Philippe Delespaul op 8 februari 2022