Vraag
Beste,
Mijn zoon is 18 jaar, is vrolijk van karakter, joviaal en empathisch, heeft een serieuze relatie en is veel bezig met muziek. School verloopt wat minder goed maar hij heeft goede vrienden waarmee hij genoeg tijd doorbrengt, Hij durft ook eens wiet roken, ik ben daar niet blij om maar vind het wel fijn dat hij eerlijk tegen mij is. Ook doet hij studentenjobs om te investeren in zijn muziekmateriaal, hij maakt heel graag muziek en schrijft teksten met veel diepgang.
Maar het gebeurt soms tijdens gesprekken dat hij ons tracht te overtuigen dat we vanbinnen allemaal met parasieten zitten die ons opvreten. En dat dit heel gevaarlijk is. Hij komt rotsvast overtuigt over en verheft soms zijn stem wanneer ik zeg dat dit niet waar is.
Ik dacht bij mezelf, “hij zal eens een documentaire verkeerd verstaan hebben”. Maar die gedachte en dus deze discussie komt zo nu en dan naar boven, al enkele weken.
De moment dat ik op stap was met zijn vriendin en haar vertelde dat mijn zoon deze dingen vertelt, zei ze “Ja zwijg, we hebben er al hevige discussies over gehad.”. Op dat moment dacht ik, “dat is toch vreemd?”.
Wat moet ik hiermee doen? Moet ik mij zorgen maken? Of is dat iets leeftijdsgebonden dat overgaat?
Twee jaar geleden leek hij ervan overtuigd dat de school deel uitmaakt van een systeem om ons te brainwashen. Dat is voorbij, hij gaat niet graag maar beseft dat hij zijn diploma moet halen. Ik zag dit dus eerder als een smoes om school te vermijden.
Ik wil er wel aan toevoegen dat het er op dit moment niet op lijkt alsof dit zijn leven verziekt, maar het lijkt of het ‘zo is en niet anders’ in zijn hoofd.
Wat moet ik doen?
Alvast bedankt!
Antwoord
Beste,
Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de ongewone overtuigingen die je zoon deelt, met name de ideeën over parasieten die ons van binnenuit zouden opvreten. Het is duidelijk dat je om hem geeft en je bezorgdheid zou weleens terecht kunnen zijn.
Allereerst is het belangrijk om open communicatie met je zoon te behouden. Probeer begripvol te luisteren naar zijn gedachten en gevoelens zonder directe weerstand te bieden. Het kan nuttig zijn om te achterhalen waar deze overtuigingen vandaan komen en hoe hij zich erbij voelt. Omdat deze discussies ook invloed lijken te hebben op zijn relatie met zijn vriendin, is het verstandig om met haar te blijven praten. Het delen van zorgen en ervaringen kan mogelijk verhelderend zijn.
Hoewel het op dit moment niet lijkt alsof deze overtuigingen zijn leven ernstig beïnvloeden, is het toch raadzaam om waakzaam te blijven. Vaak zien we dat eerste psychotische ervaringen voor het eerst ontstaan tijdens de overgangsfase naar volwassenheid. Daarnaast kunnen psychotische episodes ontstaan bij ingrijpende gebeurtenissen in het leven (bijvoorbeeld bij het begin van hoger onderwijs). Tenslotte kan cannabisgebruik ook een uitlokkende factor zijn.
Het is ook zo dat mensen, vooral in de adolescentie, door verschillende fasen gaan. Het feit dat hij eerder ideeën had die later minder prominent werden, suggereert dat dit mogelijk een fase is. Desalniettemin is het van cruciaal belang om deze zorgen serieus te nemen.
Het is begrijpelijk dat dit een uitdagende tijd voor jullie als familie kan zijn. Het zoeken naar professionele hulp (bijvoorbeeld een gesprek met een psycholoog of psychiater die kan helpen om de aard van deze overtuigingen beter te begrijpen en eventuele onderliggende kwesties aan te pakken) kan een positieve stap kan zijn om meer duidelijkheid te krijgen.
Je staat er niet alleen voor en het is lovenswaardig dat je op zoek bent naar de best mogelijke ondersteuning voor je zoon.
Veel succes gewenst en mocht je nog bijkomende vragen hebben, kan je mij gerust opnieuw contacteren.
Vriendelijke groet,
Katia De Lamper
Beantwoord door: Katia De Lamper op 3 maart 2024