Main content

Vraag

Mijn moeder heeft sinds 2 maanden last van complottheoeriën en waanbeelden. Ze denkt dat iemand haar computer overneemt, vertrouwt haar kinderen niet meer, durft amper nog buiten te komen…

Werken is al 2 maanden zo goed als onmogelijk, maar als zelfstandige hoeft ze voor haar werkgever ook niet naar de dokter. Ze wil absoluut niets weten van medische hulp. Als we over de huisarts of een psycholoog spreken, wordt ze onmiddellijk kwaad.

Ergens weet ze wel dat er iets mis is, want ze kan perfect het moment aanduiden waarop deze verwarrende periode begonnen is en smeekt regelmatig om het te laten eindigen. Maar verder beweert ze bij hoog en bij laag dat zij het probleem niet is, maar alle andere mensen. Dagelijks vraagt ze mij hoe ze dit kan oplossen en eist ze een concrete oplossing voor het probleem. Ik weet het ook al lang niet meer en zeg dat dan ook, met nog meer woede en onbegrip tot gevolg.

Zijn er nog alternatieve hulplijnen die ik haar kan aanraden (aangezien ze niet naar de dokter wil)? Of is er een manier waardoor ik haar misschien toch kan overtuigen van medische hulp?

Ik zou haar graag hulp aanreiken om uit deze negatieve vicieuze cirkel te geraken, want alleen gaat het ons niet lukken. Maar ik heb al zoveel geprobeerd dat ik zelf ook ten einde raad ben en ik begin zelf dan ook steeds moedelozer te worden.

Antwoord

Dag L.,

Het is inderdaad erg moeilijk om een zorgmijder er te van overtuigen om zich te laten opvolgen door een dokter. Aangezien ze medische hulp weigert, is er uiteraard nog geen diagnose gesteld.

De problemen waar ze met kampt, het wantrouwen, waanvoorstellingen, enzoverder, zorgen ervoor dat ze zich heel erg onveilig voelt.

Wat ik zou doen is vooral gaan uitzoeken welke klachten ze heeft, waarvoor ze wel bereid is naar een dokter te stappen. Daarmee bedoel ik de bijkomende ongemakken van haar aandoening.

Stel haar vragen. Ingaan op haar klachten dus.

  • Je kan bijvoorbeeld zeggen dat het lijkt alsof ze last heeft van stress. Maar dat jij geen dokter bent.
  • Hou je buiten schot dus zodat de vertrouwensband met haar als familielid niet wordt beschadigd.
  • Dat er tegenwoordig veel mensen zijn die daar door geplaagd worden in deze hectische tijden. Is minder bedreigend voor haar.
  • Dat daar goede medicatie voor bestaat die heel ondersteunend kan werken.
  • Dat je op jou werk of in jou kennissenkring iemand kent die heel goed geholpen is door de dokter tegen stress.

Het is dus de bedoeling om haar zover te krijgen dat ze bereid is zich te laten ondersteunen van een arts.

Je kan me alvast mailen op het e-mailadres: rik.vanlaeken@pakt.be. Dan kan ik wat concreter ingaan op je vraag en zelf ook wat vragen aan jou stellen zodat ik je gemakkelijker handvaten kan aanbieden.

Beantwoord door: Rik van Laeken op 23 maart 2018
  • Deel deze pagina: