Vraag
Beste,
Mijn dochter heeft in 2022 een psychose doorgemaakt. Ze heeft begeleiding gehad gedurende 1,5 jaar maar dit is nooit voorbij het punt geraakt van echte verbinding in “wat doe ik nu met die ervaring, wat zijn mijn uitdagingen en waar wil ik naartoe…”. Ze is zoekende: mijn studie, mijn relaties,… en daar heeft ze geen gesprek met de psycholoog over. Waardoor de gesprekstof stilaan stopt en dus ook de begeleiding.
In een crisis zit altijd een keerpunt en het is zo spijtig dat de huidige psycholoog op dat vlak geen hulpbron is. Wat moeten we nu doen?
Alvast bedankt!
Antwoord
Beste,
Ik begrijp dat je dochter na haar psychose momenteel op zoek is naar stabiliteit, zowel in haar studie als in haar persoonlijke leven. Hoewel het positief is dat ze reeds professionele hulp heeft gezocht, lijkt het erop dat de huidige psycholoog niet volledig aansluit bij haar specifieke behoeften en vragen.
Wat je zegt, klopt inderdaad: in een crisis zit altijd een keerpunt; het is zowel een uitdaging als een kans om hier voorbij te raken. Mogelijk kunnen jullie samen overwegen om een andere psycholoog te vinden? Iemand die meer affiniteit heeft met psychose, om zo een diepere verbinding en gerichtere begeleiding te bieden.
Tegelijkertijd is het raadzaam om contact op te nemen met de studentenbegeleidingsdienst van de universiteit. Zij kunnen niet alleen helpen bij het plannen van haar studie op haar eigen tempo, maar ook specifieke ondersteuning bieden voor academische uitdagingen. Een studentenbegeleider kan eveneens van onschatbare waarde zijn in het afstemmen van haar academische traject op haar behoeften en het aanpakken van persoonlijke obstakels. Het is cruciaal dat ze zich ondersteund voelt in haar inspanningen om haar studie voort te zetten op een tempo dat voor haar haalbaar is.
Daarnaast kan het verkennen van steungroepen of online gemeenschappen, gericht op mensen die soortgelijke psychotische ervaringen hebben doorgemaakt (lotgenoten), haar in contact brengen met gelijkgestemden. Het betrekken van haar sociale netwerk, waaronder familie en vrienden, kan ook een waardevolle aanvulling vormen op de professionele ondersteuning.
In deze fase is open dialoog van groot belang. Moedig haar aan om haar gevoelens en behoeften te delen en werk samen aan het zoeken naar de meest geschikte ondersteuningsmogelijkheden om haar te helpen bij het herstelproces en het vinden van verbondenheid en stabiliteit in haar leven.
Alvast veel succes en ingeval meer informatie nodig is, aarzel dan vooral niet om mij opnieuw te contacteren.
Vriendelijke groet,
Katia De Lamper
Beantwoord door: Katia De Lamper op 3 maart 2024