Vraag
Beste,
Wat houdt een behandelplan in? Waarom wordt dit opgemaakt? Wat als ik dit niet indien bij de huisarts?
Alvast bedankt!
Antwoord
Beste,
Dankjewel om jouw vraag hier te stellen.
Een behandelplan is in essentie een overzicht van jouw hulpvraag, de doelen die je wil bereiken en de manier waarop jouw behandelaar jou daarbij zal ondersteunen.
Het biedt structuur en duidelijkheid in je traject, zodat je niet alleen gesprekken voert, maar ook gericht toewerkt naar verandering en herstel.
Daarnaast helpt het om je vooruitgang op te volgen en indien nodig bij te sturen. Tracht het te zien als een persoonlijk kompas dat houvast biedt in je herstelproces.
Het opstellen van een behandelplan gebeurt meestal in overleg met jouw behandelaar en is in de eerste plaats bedoeld om jou te helpen. In sommige gevallen kan het ook gedeeld worden met andere zorgverleners, zoals je huisarts, mits jouw toestemming. Dit kan nuttig zijn, omdat de huisarts vaak een overkoepelend beeld heeft van je gezondheid en zo beter kan inspelen op jouw noden.
Bovendien kan een behandelplan in bepaalde situaties nodig zijn voor terugbetaling of multidisciplinaire samenwerking (vanuit verschillende expertises zoals bvb. samenwerking tussen andere artsen, psycholoog, psychiater, kinesist, maatschappelijk assistent).
Als je ervoor kiest om het behandelplan niet aan je huisarts te geven, heeft dat geen directe gevolgen voor je therapie, maar het kan wel betekenen dat je huisarts minder goed op de hoogte is van jouw situatie. Dit kan vooral een rol spelen als je bijvoorbeeld medicatie neemt of als lichamelijke en psychische klachten elkaar beïnvloeden.
Het is altijd goed om met je behandelaar te bespreken of en welke informatie je eventueel comfortabel vindt om te delen.
Wat vooral belangrijk is om te weten, is dat een behandelplan er is om jou te ondersteunen. Het is geen vaststaand document, maar iets dat meegroeit met jouw proces en indien nodig aangepast kan worden.
Mocht je hierover twijfels hebben, dan raad ik aan om dit met je behandelaar te bespreken. Op die manier kunnen jullie samen kijken wat voor jou het beste werkt. Misschien kunnen jullie het behandelplan samen opstellen?
Laat gerust weten indien ik jou nog ergens bij kan helpen.
Vriendelijke groet,
Katia De Lamper
Beantwoord door: Katia De Lamper op 11 april 2025