Main content

Vraag

Hallo,

Ik ben 14 jaar en ik ben al vijf maanden niet meer naar school gegaan door mijn mentaal welzijn. Ik voel mij gewoon psychisch niet sterk genoeg om op school te zijn.

Ik ben nog nooit naar een psychiater moeten gaan maar ik ben wel al één keer opgenomen geweest. Ik heb mijn problemen al op school uitgelegd maar ze willen me niet helpen. Ik heb gevraagd om thuisonderwijs te volgen, maar dat negeren ze gewoon.

Ik weet niet meer wat ik moet doen… Ik heb met mijn psycholoog gesproken maar ze kan ook niets doen, want ze woont in Portugal.

Zou u me kunnen helpen?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Dank je wel dat je contact met me hebt opgenomen en jouw verhaal met me deelt. Ik kan me voorstellen hoe moeilijk het voor je is om je niet goed te voelen op school en niet het gevoel te hebben dat je hulp krijgt. Het is al heel sterk van je dat je hiermee bezig bent en zoekt naar oplossingen. Ik wil je graag een aantal opties en ideeën geven die je kunnen helpen.

1. Thuisonderwijs of alternatieven voor school

Als je het gevoel hebt dat naar school gaan nu niet lukt, zijn er in België enkele alternatieven zoals thuisonderwijs (ook wel huisonderwijs genoemd). Dit kan een oplossing zijn, maar het vraagt wel wat organisatie en toestemming. Hier is hoe je het kunt aanpakken:

  • Huisonderwijs aanvragen: je ouders of voogd kunnen contact opnemen met het ministerie van Onderwijs in Vlaanderen. Zij moeten een officiële melding doen dat jij thuisonderwijs zal volgen. Meer informatie hierover vind je hier.
  • Alternatieve scholen: er zijn ook scholen die meer aangepast onderwijs aanbieden, zoals methodescholen of scholen die gespecialiseerd zijn in jongeren met psychische kwetsbaarheden. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar Freinetscholen of andere alternatieve vormen van onderwijs.

2. Ondersteuning van jouw school

Het is belangrijk dat je school je ondersteunt, zeker omdat je al hebt uitgelegd hoe je je voelt. Elke school in Vlaanderen heeft een zorgteam dat verantwoordelijk is voor het helpen van leerlingen met moeilijkheden. Dit zorgteam kan samen met jou, je ouders en je psycholoog een plan opstellen. Vraag aan je ouders of voogd om een gesprek aan te vragen met:

  • De zorgcoördinator van je school.
  • Het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding). Zij zijn verplicht om mee te denken over oplossingen, zoals aangepaste leertrajecten of ondersteuning in de klas. Meer info over het CLB vind je hier.

3. Jouw geestelijke gezondheid

Je hebt al aangegeven dat je een opname hebt gehad en dat je psycholoog je probeert te helpen. Dat is een goede stap. Omdat je zegt dat je psycholoog uit Portugal komt en misschien niet alle mogelijkheden in België kent, kan het helpen om ook in contact te komen met een psychiater of therapeut die hier werkt. Zij kunnen:

  • Samen met jou kijken naar wat er speelt en hoe je je beter kunt voelen.
  • Contact opnemen met je school als dat nodig is om een oplossing te vinden.
  • Helpen met vragen over je geestelijke gezondheid en hoe je daarmee om kunt gaan.

Als je niet weet waar je iemand kunt vinden, kun je samen met je ouders contact opnemen met je huisarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar een psychiater of therapie voor jongeren.

4. Online hulpbronnen en ondersteuning

Als je het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt en het zwaar blijft, wil ik je nog een paar plekken aanraden waar je hulp kunt krijgen:

  • Awel: dit is een organisatie waar je als jongere anoniem kunt praten over hoe je je voelt. Je kunt hen bellen of chatten via www.awel.be.
  • CLBchat: voor alle vragen rond school of geestelijke gezondheid kun je hier chatten met iemand van het CLB.
  • Tele-Onthaal: als je nood hebt aan een luisterend oor, kun je hen ook bellen op 106 of chatten via Tele-Onthaal.

5. Belangrijkste stap

Probeer samen met je ouders of voogd deze opties door te nemen. Het is heel belangrijk dat je niet alleen blijft met deze zorgen en dat je blijft praten met mensen die je willen helpen.

Je bent niet alleen. Het is duidelijk dat je gemotiveerd bent om iets aan je situatie te veranderen, en dat is een grote kracht. Geef niet op, en blijf vragen om de hulp die je nodig hebt – je verdient dat.

Als je nog vragen hebt of gewoon even je verhaal wilt delen, mag je altijd schrijven. Ik ben er om met je mee te denken.

Met veel warmte en steun,
Freya Spillemaeckers

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Freya Spillemaeckers op 9 januari 2025
Expert Avatar

Freya is webredacteur bij PsychoseNet, psychologisch consulente, maar ook "jong-ervaringsdeskundige". Freya combineert academische kennis met persoonlijke ervaring om anderen te helpen.

  • Deel deze pagina: