Main content

Vraag

Beste,

Sinds een paar maanden ben ik begonnen met concerta te nemen voor mijn ADD omdat andere medicatie niet werkt voor mij. De laagste doseringen hadden geen effect en nu zit ik op de hoogste dosis die wel heel goed werkt op mijn concentratie maar slechte bijwerkingen heeft op mijn mentaal welzijn.

Ik merk heel duidelijk dat wanneer de medicatie werkt dat ik me heel slecht, depressief en angstig voel. Maar ik weet niet goed wat te doen want dit is de enige medicatie die werkt voor mij en zonder kan ik me niet concentreren. Ik ben een 21 jarige student dus mij kunnen concentreren is wel heel belangrijk.

Ik krijg nu het gevoel dat ik moet kiezen tussen medicatie nemen en een kans hebben op een goede toekomst, of de medicatie niet nemen en me minder depressief voelen maar ook niet meer kunnen functioneren zoals er verwacht wordt van mij.

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Methylfenidaat (Concerta) is voor vele mensen met ADD een goed medicijn voor de behandeling van het aandachtsprobleem. De effecten op iemands welbevinden, spanningsniveau en gemoed zijn nogal uiteenlopend. Soms is er een merkbaar gunstig effect, en in sommige richtlijnen voor de optimalisatie van behandeling van depressie, wordt zelfs aangeraden dergelijke stimulantia bij te nemen.

Echter, bij jongeren lijken sommige studies dan weer aan te tonen dat het risico op depressie lichtjes toeneemt. Vele patiënten tenslotte, die methylfenidaat innemen voor AD(H)D, beschrijven dan weer vooral dat ze een minder intens emotioneel leven ervaren en minder spontaan zouden zijn. Wat dan weer gevoelens van onzekerheid en onbehagen met zich mee kan brengen.

Uiteraard kunnen ook andere omstandigheden bijdragen tot je depressieve gevoelens. Als student sta je soms voor grote uitdagingen die met nogal wat stress gepaard gaan. Dan heb ik het niet alleen over het studeren en examens afleggen, maar ook over je weg vinden in een nieuwe wereld waarin je voor een stuk meer op jezelf bent aangewezen of je jezelf sociaal soms onzeker moet engageren.

Maar als de depressieve klachten zo uitgesproken zijn, dat ze behandeling vereisen én het geen ideale optie voor je is om de methylfenidaat te staken, dan kan je met je behandelaar, die jou al de methylfenidaat voorschrijft, in gesprek gaan over het aanvullend voorschrijven van een antidepressivum.

Er is meerbepaald één antidepressivum, m.n. bupropion (Wellbutrin) dat net vaak bij mensen met ad(h)d wordt voorgeschreven. Dat medicijn werkt o.a. specifiek in op zenuwbanen die gemedieerd worden door activerende neurotransmitters (dopamine en noradrenaline), welke soms ook bij ad(h)d een rol spelen. Heel soms wordt dit antidepressieve medicijn zelfs voorgeschreven bij ad(h)d waar zich zelfs géén depressie voordoet.

Doe dit echter niet op eigen houtje of via een arts die jou nauwelijks kent. Want het blijft belangrijk goed te analyseren wat er nog allemaal een rol kan spelen in je depressieve klachten, wat jouw geschiedenis en gevoeligheid is, en zo goed af te wegen of dit een optie bij jou is of niet. Spreek er dus over, bij voorkeur met een psychiater, die jou liefst al een tijdje kent of wil opvolgen. Want er zijn mogelijk wel oplossingen te vinden voor de klacht die je hier brengt.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Simons op 9 januari 2025
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: