Main content

Vraag

Beste,

Ik ging door een relatiebreuk op 1 januari 2023 en ik ben toen gestopt met cannabis na 6 jaar… Sindsdien zit ik in een depressie waar ik antidepressiva voor krijg.

Waarom voel ik me nog niet beter? Het voelt alsof ik geen enkel doel meer heb en alles kwijt ben…

Heeft u tips om eruit te geraken?

Antwoord

Beste,

Er zijn enkele zaken die jeukt overwegen:

  1. Een relatiebreuk los je niet op met een pilletje. Je blijft je begrijpelijkerwijze eenzaam voelen; misschien heb je nog allerlei vragen die onbeantwoord gebleven zijn; misschien twijfel je of je iets anders had kunnen aanpakken,... Dit zijn geen gemakkelijke vragen (noem het levensvragen) waar je de tijd voor moet nemen en die je niet op jezelf kunt oppakken (je moet er best met anderen over spreken en je moet 'onder de mensen' komen om de kans te hebben om er met anderen over te spreken -- maar dit op zich zou een redelijke verklaring kunnen zijn waarom het 4 maanden later nog niet over is.
  2. Het kan zijn dat je de cannabis mist en je, bovenop de omstandigheden van je leven, ook een innerlijke onrust krijgt omdat je aan het 'craven' bent. Verslaving zit namelijk in je hele lichaam. Wie gewone sigaretten rookte en ervan kon genieten om na een maaltijd een cigaret te roken, ervaart soms ook na stoppen soms jarenlang 'craving' of 'hunker' in die situaties waar je de gewoonte had om te roken.
  3. Antidepressiva zijn middelen die een lange tijd nodig hebben om aan te slagen. We gaan er soms van uit dat die 6-8 weken kan zijn. Ook kunnen de eerste weken (door de werking op het seretonerg systeem) moeilijke weken zijn waar je je zelfs slechter door gaat voelen. Niet iedereen heeft baat bij een antidepressivum (daarom noemde ik ook de eerste 2 opties). Soms wordt een antidepressivum in een te lage dosering voorgeschreven (heb je het via de huisarts gekregen?). Dit maakt het ook moeilijk om mensen optimaal in te stellen. Ook gaat men slechts na 6 weken doseringen aanpassen of switchen naar een ander middel.

Hopelijk heb je hier wat aan?

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Philippe Delespaul op 4 juni 2023
Expert Avatar

Philippe Delespaul is een klinisch psycholoog en hoogleraar innovaties in de geestelijke gezondheidszorg aan de universiteit Maastricht. Hij heeft ervaring met wijkgerichte zorg en de ontwikkeling van weerbaarheid bij mensen met een psychose en hun betrokkenen.

  • Deel deze pagina: