Vraag
Beste,
Heeft u ervaring met de nieuwe behandeling met spravato?
Zo ja, wat zijn uw ervaringen, zowel positief als negatief?
Hartelijk dank.
Antwoord
Beste,
Sommige ziekenhuizen zijn in de voorbije jaren voorzichtig aan de slag gegaan met het implementeren van behandeling met intranasale esketamine (Spravato) bij personen die voor hun depressieve klachten eerdere verschillende medicamenteuze behandelingen probeerden zonder resultaat.
Het is een vrij arbeidsintensieve behandeling, met meerdere toedieningen per week, waardoor het ook wel wat voeten in de aarde heeft voor ziekenhuizen om dit te organiseren - want het mag ook alleen maar binnen de omgeving van een ziekenhuis toegediend worden. De behandeling zelf duurt ongeveer een 45 minuten, waarna nog wel een tweetal uur observatie nodig is, onder toezicht van een hulpverlener. Omdat mensen soms wat mild-dissociatieve verschijnselen kunnen ervaren bijvoorbeeld. Verder wordt de behandeling doorgaans goed verdragen.
De effecten zijn niet fantastisch maar ook absoluut niet slecht. Zo is er een indirecte, vergelijkende studie die aangeeft dat 33% van de patiënten na 6 maanden bij Spravato-behandeling een volledig herstel ervoer, daar waar dit met een combinatie van andere antidepressiva ongeveer 20% was. Dat wil zeggen Spravato in die studie bij een iets grotere minderheid van patiënten met therapieresistente depressie een gunstig effect bekwam. Maar het blijft dus wel een minderheid. Als we niet spreken over volledig herstel maar verbetering van de toestand, was het verschil wat groter: dan had ongeveer de helft van de esketamine-behandelde patiënten er een batig effect bij, terwijl dit bij een combinatie van antidepressiva ongeveer voor één vierde van de behandelde patiënten het geval was.
Er bestaan ook ideeën om gelijktijdig psychotherapeutische gesprekken te voeren, omdat de geestesverruiming door het medicijn kansen zou kunnen bieden tot het makkelijker verwerven van nieuwe inzichten in o.a. traumatische ervaringen. Dit is echter nog niet hard bewezen.
Hoe dan ook, komt iemand maar in aanmerking voor deze behandeling als er al verschillende andere antidepressieve behandelingen niet gewerkt hebben. En dan komt er dus nog een vrij omslachtige organisatie bij kijken. Waarbij er dan wel een gunstig effect wordt gezien bij een derde tot een kleine helft van de behandelde patiënten. Het is dus wel een terecht goedgekeurde behandeloptie, maar het is belangrijk van er dus ook wel realistische verwachtingen tegenover te houden.
In ieder geval kan je er best met je behandelaar over spreken, en heel genuanceerd afwegen of dit voor jou een meerwaarde kan hebben of niet, en of je dan het geduld kan opbrengen om de wachttijd te doorlopen.
Wim Simons
Beantwoord door: Wim Simons op 18 oktober 2024