Main content

In verschillende podcastafleveringen ‘stemmen over psychose’ kan iedereen mensen horen die over hun psychotische ervaringen schreven. Een breed publiek beter inzicht geven in wat psychotische ervaringen zijn, hoe die worden ervaren en vooral wat helpt om te herstellen, is de doelstelling.

De stem van de burger

Professor Stijn Vanheule gaat in gesprek met mensen die een psychose doormaakten en die daarover schreven. Schrijfsels in de vorm van een boek, artikels of blogs. De auteurs, schrijvers en bloggers laten hun stem horen. Deze keer zijn het stemmen òver psychose, niet tijdens een psychose. Het herstelproces bij psychose verhelderen is de uitdaging. Om de vier weken zal er een nieuwe podcast worden opgeladen en via verschillende social mediakanalen worden verspreid. Telkens opnieuw zal professor Vanheule vragen aan zijn gesprekspartner, “Wat is een psychose en wat helpt om eruit te raken?

In gesprek met Ingrid Lammerant

In deel vijf van de podcast-reeks ‘Stemmen over psychose’ luister je naar Ingrid Lammerant. Ingrid is auteur van het boek Welkom in mijn wereld en Psych-ose. Ze werkt als ervaringsdeskundige. Ze geeft vooral lezingen over psychose, herstel en dwangmaatregelen. Ze praat over de liefde terugvinden het belangrijkste thema in haar psychoses. Ze legt uit hoe ze via overgave in herstel kon stappen en hoe dwang averechts werkt. Symboliek, houvast vinden, natuur en spiritualiteit komen aan bod. Ingrid uit zich op een bijzonder mooie manier zoals ze ook doet in haar boeken. Voor Ingrid is een psychose voeling krijgen met je eigen verhaal, inzicht krijgen in je innerlijke, de ziel die durft spreken. Ze vraagt hulpverleners om aandacht te hebben voor de inhoud van een psychose, want die is veel belangrijker dan vandaag algemeen wordt aangenomen.

Veel luisterplezier met de vijfde podcast van de reeks ‘Stemmen over psychose’


Meer weten over Ingrid Lammerant kan via deze link

Psych-ose en Welkom in mijn wereld van Ingrid Lammerant aankopen

Ben je geïnteresseerd in de andere podcasts van de reeks? Die kan je beluisteren via deze link

Dit wetenschappelijk project komt tot stand in samenwerking met UGent, Museum Dr. Guislain, PsychoseNet en Gents Universiteitsmuseum.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *