De jaarcampagne van PsychoseNet België loopt op haar einde. Twaalf podcasts in de reeks Stemmen over psychose passeerden de revue. Professor Stijn Vanheule’s vragen “Wat is een psychose en wat helpt om eruit te raken” blijven echter beroeren.
We laten de luisteraar nog niet los
Na de eerste bonusaflevering met Pete Tomlinson en Leen Verhaert kan je nu luisteren naar een gesprek tussen professor Stijn Vanheule en twee museumdirecteuren. Marjan Doom, directeur van het GUM (Gents Universiteitsmuseum) en Bart Marius, directeur van Museum Dr. Guislain zijn partners van het podcastproject. Zij laten hun licht schijnen op 3 fragmenten die hen raakten. Podcastfragmenten van Andy Buyst, Rob Sips en Delphine Lecomte.
Tussenruimtes
We leren van de museumdirecteuren dat wetenschap en ervaringsdeskundigheid hand in hand gaan. Musea creëren vaak tussenruimtes waar iedereen zichzelf kan zijn. Geen hiërarchie. Het blijft bovendien een uitdaging voor het hoofd van een museum om telkens een omgeving aan te bieden waar mensen in kunnen wakker worden. Een belevingservaring opzetten die mensen aan het denken zet, een setting die blijft storen. Vaak is het resultaat niet meetbaar, niet tastbaar en dat is oké. Want er is altijd impact, inspiratie en ontmoeting. Er gebeurt iets.
De noodzaak om artistiek bezig te zijn
Vanuit drie fragmenten over psychose blijkt dat één en ander herkenbaar is. In Marjan haar betoog detecteren we respect voor mensen met een psychosegevoeligheid. “Plots jezelf niet meer herkennen en dat een plaats geven, moet bijzonder moeilijk zijn”, zegt ze. Ze voelt aansluiting bij het associatief denken van een psychose en is gefascineerd door het begrip tijd. Bart verwijst als tussenruimtes ook naar het café of de binnentuin van een museum, daar waar mensen elkaar ontmoeten kan stigma worden achtergelaten. Hij viert inclusie en anders zijn en hoort in de fragmenten vooral de noodzaak van het artistieke aspect bij de sprekers. Het gesprek eindigt in een gezamenlijke overpeinzing om buiten het aangeleerde-keurslijfachtige-denkpatroon te blijven durven denken. Want daar ligt de basis om perspectief te verschuiven. En het verschuiven van iemands perspectief is nodig om psychose vanuit een zekere benieuwdheid te leren beluisteren.
Veel luisterplezier met de tweede bonusaflevering uit de reeks ‘Stemmen over psychose’.
Ben je geïnteresseerd in alle podcasts van de reeks? Beluister ze via deze link.
Dit wetenschappelijk project komt tot stand in samenwerking met UGent, Museum Dr. Guislain, PsychoseNet en Gents Universiteitsmuseum.
Reacties: