In de afgelopen twintig jaar heeft de organisatie Te Gek!? zich ingezet om het taboe rond geestelijke gezondheid te doorbreken.
Ondanks dat één op de drie mensen ooit in zijn leven psychische problemen ervaart, blijft openheid hierover een uitdaging. Professor Inez Germeys, psycholoog aan de KU Leuven, besprak met Koen Fillet de huidige stand van zaken en de veranderingen die nog nodig zijn.
Veranderingen in de afgelopen twee decennia
Volgens prof. Germeys is er vooruitgang geboekt in de manier waarop we over geestelijke gezondheid praten. Er is meer media-aandacht en initiatieven zoals Te Gek!? hebben bijgedragen aan een grotere bewustwording. Toch blijft er een zekere terughoudendheid bestaan om openlijk te spreken over het bezoeken van een psycholoog of psychiater.
Huidige uitdagingen
Ondanks de toegenomen aandacht blijft het stigma rond psychische problemen bestaan. Veel mensen aarzelen nog steeds om hulp te zoeken uit angst voor oordeel of onbegrip. Prof. Germeys benadrukt dat het normaliseren van gesprekken over geestelijke gezondheid essentieel is om deze barrières te doorbreken.
Wat moet er nog veranderen?
Er is behoefte aan een cultuur waarin het bespreken van psychische problemen net zo gewoon is als het praten over fysieke gezondheid. Dit vereist inspanningen op verschillende niveaus: onderwijs, werkplekken en de bredere samenleving. Daarnaast is het belangrijk dat hulp toegankelijk en laagdrempelig is, zodat iedereen die dat nodig heeft, de juiste ondersteuning kan krijgen.