Vanaf deze week kan iedereen in verschillende podcastafleveringen stemmen horen van mensen die over hun psychotische ervaringen schreven. Een breed publiek beter inzicht geven in wat psychotische ervaringen zijn, hoe die worden ervaren en vooral wat helpt om te herstellen, is de doelstelling.
Een wetenschappelijk project in samenwerking met UGent, Museum Dr. Guislain, PsychoseNet. en Gents Universiteitsmuseum. 1 mei 2023 is de aftrap voor deze collectie psychose-ervaringsverhalen. Lees mee wat je kan verwachten.
De stem van de burger
Professor Stijn Vanheule zal de komende 15 maanden op regelmatige basis in gesprek gaan met mensen die een psychose doormaakten en die daarover schreven. Schrijfsels in de vorm van een boek, artikels of blogs. De auteurs, schrijvers en bloggers zullen hun stem laten horen. Deze keer zijn het stemmen òver psychose, niet tijdens een psychose. Het herstelproces bij psychose verhelderen is de uitdaging.
Podcasts voor en door mensen met een psychosegevoeligheid
De eerste podcasts zijn ondertussen ingesproken en verwerkt. Om de vier weken zal er een nieuwe podcast worden opgeladen en via verschillende social mediakanalen worden verspreid. Telkens opnieuw zal professor Vanheule vragen aan zijn gesprekspartner, “Wat is een psychose en wat helpt om eruit te raken?”
Omdat psychotische ervaringen pijnlijk zijn
Veel mensen die directe ervaringen hebben met psychose, lijden daaronder. Ze hebben last van stemmen en zijn in de war. Tijdens psychotische ervaringen gebeuren namelijk dingen die je normaliter net niet verwacht. Dat plaatst je voor een zware opdracht. Het overdondert je met vragen en doet je snakken naar een uitweg. Maar waar vind je een echte oplossing? Hoe overwin je de vreemde veranderingen die je ervaart? Wie kan je helpen? Wat biedt er effectief houvast om de draad van je leven opnieuw op te nemen? En hoe kom je uiteindelijk tot herstel?
Een antwoord op deze vragen is niet eenvoudig, simpelweg omdat er geen standaardbehandelingen bestaan voor psychose, én omdat er in de maatschappij veel onbegrip is en foutieve denkbeelden leven. Het stigma dat op psychose rust is torenhoog. Er wordt veel te weinig geluisterd naar wie er ervaring mee heeft.
Bottem-up-initiatief om te komen tot betere zorg
Naar schatting 45% van de mensen met psychotische ervaringen herstelt goed, en bij nog eens bijkomende 40% is het herstel redelijk goed (met blijvende restsymptomen). Vaak kent het herstelproces een grillig verloop, niet in het minst omdat naasten en professionals niet altijd goed weten hoe om te springen met psychose. Daarom is het belangrijk om te luisteren naar de stem van wie zelf psychotische ervaringen had en goed of redelijk goed is hersteld. We kunnen veel leren uit het traject dat zij hebben afgelegd. We streven dan ook naar een finale podcast aflevering met een overzicht van de bevindingen.
In gesprek met Leen Verhaert, auteur van Zintuig verzint
In de eerste podcast kan je alvast luisteren naar de hersteltips van Leen Verhaert. Leen is coördinator van PsychoseNet België en legt uit hoe haar zintuigen onder druk stonden tijdens haar psychose. Ze geeft aan volledig hersteld te zijn, ze nodigt uit om psychose in een bredere context te plaatsen en pakt uit met een boodschap van hoop en perspectief.
Veel luisterplezier met de eerste podcast van de reeks ‘Stemmen over psychose’
Volg ons via instragram @stemmenoverpsychose
Meer weten over Leen Verhaert kan via deze link
Zintuig verzint aankopen kan hier
Reacties: