Dinsdag 22 oktober 2024 organiseert het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart Ieper een symposium ‘Psychose in perspectief: sleutels tot herstel’. 140 hulpverleners, die dagelijks met psychosegevoelige mensen werken, zijn vragende partij om geïnspireerd te worden omtrent goede psychosezorg.
PZ Heilig Hart Ieper toont hoe psychosezorg in hun psychiatrisch ziekenhuis wordt georganiseerd, ze delen hun visie en willen kruisbestuiving binnen de sector aanmoedigen om van elkaar te leren.
Een greep uit een geslaagd symposium
De dag start met de stem van een ervaringsdeskundige! Van daaruit tracht men het behandelaanbod aan te scherpen via verschillende workshops die iedereen doorloopt. De keynote speaker in de namiddag onderstreept een hoopvolle benadering van psychotische kwetsbaarheid en durft aan het einde van de dag in een panelgesprek pertinente vragen te stellen.
Workshops voor iedereen
De workshops hebben moeilijke namen maar leiden één voor één tot meer verbinding en oprechte presentie. Aan de hand van spel en concrete voorbeelden ervaren hulpverleners zelf hoe je best mensen met een psychische kwetsbaarheid kan benaderen. Meer info kan je opzoeken via:
Hoopverlenen
Doorheen de dag botsen we vaak op de moeilijkheid als hulpverlener om hoop te bieden aan mensen met ernstige psychiatrische problematiek. We vragen ons af wat hoop precies inhoudt? Wil de cliënt horen dat hij snel terug aan het werk kan? Of heeft hij op een bepaald moment gewoon nood aan een hoopvolle boodschap die hem de dag doorhelpt. We zoeken naar een evenwicht voor de hulpverlener om realistische hoop te bieden en we vinden concrete voorbeelden uit de praktijk. Voorbeelden die mensen uit een donkere gedachtengang halen. Over één zaak zijn we het eens; als de hulpverlener niet of slechts met mate gelooft in herstel, hoe moet de patiënt er dan in geloven? De patiënt voelt haarfijn aan wanneer ze hem opgeven en dat is levensgevaarlijk.
Samen in gesprek
Het panelgesprek aan het eind van de dag wordt gemodereerd door Stijn Vanheule. Psychologe An legt uit hoe ze werkt in een open klimaat. Mensen kunnen doorheen de dag bij haar binnenwandelen, de drempel is laag. Psychiater Joke gaat in onderhandeling met de patiënt. Met zijn noden voorop probeert ze de herstelgerichte visie samen met haar team toe te passen in elke stap van het proces. Zorgethicus Linus benadrukt de woorden van Dirk De Wachter en geeft de ‘gewonigheid’ waarin we met mensen omgaan het juiste gewicht. Tot slot, ervaringsdeskundige Leen, bedankt de hulpverleners voor hun dagelijkse inzet. Ondanks de soms tragische misverstanden kwam ze in haar herstel geen enkele hulpverlener tegen die haar niet oprecht heeft proberen te helpen. We moeten in dialoog blijven gaan, om beter te doen.
Herstel is altijd het resultaat van én/én factoren
Woorden zoals verbinding, veilig klimaat en samenwerking geven de sfeer weer van dit symposium. Er waren geen hiërarchische schotten tussen de verschillende functies; verpleegkundigen, therapeuten, adminsitratieve ondersteuners, cliënten/patiënten, familie, psychologen en psychiaters maken allemaal op een gelijkwaardige manier deel uit van de club. En dat is volgens ervaringsdeskundige Leen alvast één van de sleutels tot herstel.
Meer weten over het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart Ieper kan via deze link
Meer weten over PsychoseNet België kan via deze link
Reacties: