Ieder mens heeft een bepaalde mate van psychosegevoeligheid, maar niet ieder mens krijgt ook een psychose. Vaak zijn er (achteraf) duidelijke triggers aan te wijzen die tot psychotische klachten hebben geleid. Slaapgebrek bijvoorbeeld, of drugsgebruik.
Zichtbare en aanwijsbare triggers
Door psychose-ervaringen naast elkaar te zetten zijn er inzichten ontstaan over veel voorkomende aanleidingen tot het ontstaan van een psychose. Aanwijsbare triggers kunnen zijn:
- Heftige levensgebeurtenissen, zoals verlies van een dierbare, echtscheiding, relatieproblemen, of verlies van werk
- Slaaptekort
- Zwangerschap en de geboorte van een kind
- Stoppen met het geven van borstvoeding (bij kraambedpsychose)
- Stress, zoals langdurig prestatiedruk in werk en studie, stress door een opstapeling van persoonlijke problemen waardoor iemand de regie verliest
- Drugsgebruik
- Alcohol(verslaving)
- Langdurig geen contact hebben met andere mensen (isolatie)
Andere ziekten met psychotische verschijnselen
Er zijn bepaalde ziekten waarvan bekend is dat ze samen kunnen gaan met psychotische verschijnselen. In dit geval zijn de psychotische verschijnselen een symptoom van een ander ziektebeeld en niet een uiting van psychosegevoeligheid.
- Hersenziekten zoals de ziekte van Parkinson, ziekte van Huntington, en sommige chromosomale afwijkingen
- Hersentumoren of cysten
- Dementie (waaronder de ziekte van Alzheimer)
- HIV, syfilis en andere infecties die de hersenen aanvallen
- Sommige vormen van epilepsie
- Beroerte
Samengevat
Na één of meerdere triggers kan je plotseling in een psychose raken. In veel gevallen is de psychose ontstaan na een langdurige samenloop van omstandigheden met daarbij een opstapeling van belastende factoren en een tekort aan beschermende factoren. Uitzoeken wat jouw triggers zijn, en wat je helpt, zijn belangrijkste stappen in je herstelproces.