Op 28 november 2017 werd Psychosenet België feestelijk gelanceerd. Precies een jaar na datum blikken we terug op wat gerealiseerd werd. De cijfers op een rijtje.
Bezoekersaantallen
Hoewel Psychosenet al bekend was bij onze noorderburen is het niet eenvoudig om een website die zich richt op een ‘niche onderwerp’ als psychose aan de man te brengen in België. Toch lijkt de site daar niet slecht in geslaagd te zijn. Met bijna 70.000 unieke bezoekers op de website het afgelopen jaar weet het toch al een heel aantal mensen te bereiken. De afgelopen 2 maanden is het bezoekersaantal met 66% gegroeid. Gemiddeld bezoeken nu bijna 12.000 unieke internetgebruikers per maand de site, een gemiddelde van ongeveer 400 geïnteresseerden per dag.
Populairste zoekterm
74% van de gebruikers vindt de site op een ‘organische’ manier, dat wil zeggen bijvoorbeeld via zoekfuncties. De zoektermen waarbij de site het hoogste scoort zijn op de eerste plaats ‘manisch depressief’, gevolgd door de termen ‘antidepressiva’, ‘psychosenet’, ‘psychose’ en ‘gedwongen opname’.
Populairste pagina
De pagina over de vrijwillige en gedwongen opname is de meest bezochte pagina op de site, wat misschien ook aangeeft dat informatie hierover erg nodig is. De daaropvolgende meest bezochte pagina’s zijn: ‘antidepressiva’, ‘antipsychotica’, ‘manie en depressie’ en ‘Kopp kinderen’.
Social media
13% van de bezoekers wordt naar de site geleid via social media, met name via Facebook. Op Facebook staat de teller op 2000 likes en 2126 volgers. Op dit social medium worden dagelijks berichten gedeeld waaronder actuaberichten uit kranten en blogs. Het afgelopen jaar werden 78 blogs gepubliceerd, een gemiddelde van meer dan een blog per week.
Meest gelezen blog
De meest gelezen blog was “Hoe studenten en een klaproos een psychose konden voorkomen, gevolgd door “Jezus is niet meer”. Op de derde plaats was de briefwisseling over euthanasie tussen psycholoog en E-spreekuurexpert Peter Dierinck en de Nederlandse hulpverlener Rokus Loopik. Deze blog is ook het bewijs van de samenwerking over de grenzen heen waar Psychosenet prat op gaat.
Onderzoek
Tweewekelijks zorgen doctorandi van het Center for Contextual Psychiatry van de KULeuven voor nieuws uit de onderzoekswereld om zo de kloof tussen werkveld en onderzoek te overbruggen.
Vragen op het E-spreekuur
De 13 E-spreekuurexperten onder wie 5 psychiaters, 4 psychologen, 2 familie-ervaringsdeskundigen en 2 ervaringsdeskundigen beantwoordden het afgelopen jaar 117 vragen. Psychiater Kirsten Catthoor is daarbij veruit de meest bevraagde expert.
Vormingsaanbod
In april startte PsychoseNet België met de organisatie van een congres in samenwerking met de universiteiten Gent, Leuven, Maastricht en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. Dit congres zal plaatsvinden op 14 december in Leuven en was op minder dan een maand na start van de inschrijvingen met 220 aanwezigen volzet. Ook in de toekomst wil Psychosenet meer inzetten op vormingen. Daarom tekent zij mee aan de masterclass ‘Herstelgerichte psychiatrie’ die in academiejaar 2019-2020 zal worden uitgerold aan de Universiteit Gent.
België-Nederland
Vorming zal er in 2019 ook zijn over de grenzen heen. Psychosenet België en Nederland gaan expertise uitwisselen. Daarom wil Psychosenet België 3 experten uit eigen land naar Nederland sturen voor lezingen en omgekeerd.
Toekomstplannen
In de toekomst wil de site zich ook meer richten tot jongeren. Daarvoor is ze een samenwerking aangegaan met de Vives hogeschool waar in de maand april 2019 6 studenten uit verschillende disciplines in het kader van hun bachelorproef zullen werken aan het ontwikkelen van informatiedeling op maat van jongeren.
De organisatie hoopt in de toekomst nog meer informatie te kunnen delen op de site, zoals evenementen van gelijkaardige organisaties, boeken die verschijnen en actua. Om dit alles te kunnen bolwerken gaat ze op zoek naar meer vrijwilligers. Momenteel wordt de site gefinancierd door schoenenbedrijf Cortinagroup waarmee één persoon voor 20% is aangesteld. Bijkomende inspanningen van o.a de E-spreekuurexperten zijn volledig vrijwillig.
Groeipotentieel
De cijfers tonen aan dat Psychosenet België haar start niet gemist heeft, maar ook nog veel groeipotentieel heeft. Om meer tegemoet te komen aan de noden van het werkveld, cliënten en familieleden zouden we u willen vragen om onze enquête in te vullen. Met die resultaten kunnen we aan de slag om in het komende jaar onze groeikansen te verzilveren.
In naam van het hele Psychosenet België team danken we u voor uw steun. Samen kwetsbaar. Samen sterk.
Super iniatief. Eindelijk eens ervaringsdeskundige die een platform dragen. GGZ gaat de mist in. Er zouden zou veel meer ervaringsdeskundige aan de bak moeten kunnen komen met toereikende lonen.
De aanzet van mijn herstelverhaal:
https://youtu.be/YfkVsfm2H2A