Main content

Na 15 maanden intensief werk heeft het Vlaams Herstelplatform het Globaal Plan Ervaringsdeskundigheid (GPE) gepresenteerd.

Dit 29 pagina’s tellende document is het resultaat van de samenwerking van 73 personen uit 35 organisaties. Het plan biedt een uitgebreide leidraad voor de integratie en erkenning van ervaringsdeskundigheid binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Uitgangspunten van het plan

Het GPE benadrukt dat ervaringsdeskundigheid zowel het perspectief van patiënten als dat van familieleden omvat. Het plan is opgebouwd rond vijf kernelementen:

  1. Mogelijke rollen van ervaringsdeskundigen: het identificeren en definiëren van de diverse functies die ervaringsdeskundigen kunnen vervullen binnen zorgorganisaties.
  2. De ervaringsdeskundige aan het werk: inzicht in de dagelijkse praktijk en de specifieke taken van ervaringsdeskundigen.
  3. Organisatiecultuur: het creëren van een omgeving die openstaat voor en de meerwaarde erkent van ervaringsdeskundigheid.
  4. Coaching en ondersteuning: het belang van begeleiding en ondersteuning voor ervaringsdeskundigen om hun rol effectief te kunnen vervullen.
  5. Vorming en opleiding: het ontwikkelen van educatieve trajecten die de competenties van ervaringsdeskundigen versterken.

Aanbevelingen voor implementatie

Het plan doet concrete aanbevelingen voor organisaties die met ervaringsdeskundigen willen samenwerken. Zo wordt geadviseerd om bij het definiëren van opdrachten duidelijk de afzonderlijke rollen van ervaringsdeskundigen te omschrijven en hierover transparant te communiceren.

Toekomstige stappen

Om de inzichten uit het GPE verder te verspreiden en te verdiepen, organiseerde het Vlaams Herstelplatform in het najaar van 2019 drie symposia in Antwerpen, Leuven en Gent. Tijdens deze bijeenkomsten gingen onderzoekers, werkgevers en ervaringsdeskundigen met elkaar in gesprek over de implementatie van ervaringsdeskundigheid in de praktijk.

Het Globaal Plan Ervaringsdeskundigheid vormt een solide basis voor de verdere uitrol en erkenning van ervaringsdeskundigheid binnen de geestelijke gezondheidszorg en mogelijk ook in andere zorg- en welzijnsdomeinen. Het benadrukt het belang van samenwerking en gedeelde kennis om herstelgerichte zorg te bevorderen.

  • Deel deze pagina: