Main content

Psychose lijkt voor velen een ver van hun bed gegeven. Maar iedereen heeft wel eens een psychotische ervaring. En misschien is sinterklaas daar wel het mooiste voorbeeld van. Webredacteur Brenda Froyen licht toe.

Op 6 december komt hij, zal hij je pakjes brengen, tenminste als je ‘braaf’ bent. Dat is je van kleins af verteld. En je geloofde ze. Je ouders die je vertelde over hem, leerkrachten, grootouders. Er waren ook harde bewijzen voor zijn bestaan. Elk jaar weer kwam hij live op televisie, sprak hij jou aan, de kinderen aan en wist hij je te vertellen of hij jouw huis niet voorbij zou gaan. Het leven was eenvoudig. Duidelijk. Bevattelijk. Er waren zekerheden. Sinterklaas was daar een van.

De eerste barsten

Tot de eerste barsten, de stemmen die je hoorde, die zeiden dat ‘hij niet bestond’. Fluisterend. Twijfel werd gezaaid. Je begon vragen te stellen, aan hen die steeds zulke overtuigende verhalen over hem hadden verteld. Blikken werden uitgewisseld. Blikken die je niet begreep. Verhalen leken elkaar tegen te spreken. Er vielen ongemakkelijke stiltes. Je werd waakzamer, alerter. Zag je daar geen rand van een elastiekje aan die baard? Droeg hij nu een bril of niet? Hoe kon hij én in de supermarkt zijn én op het werk van je moeder op hetzelfde moment?

Werkelijkheid?

Je wantrouwen groeide. Wie vertelde de waarheid? Het vervelende schoffie in je klas met de grote mond die bij hoog en bij laag beweerde dat ‘je ouders eigenlijk sinterklaas zijn’, of je ouders zelf op wie je altijd vertrouwde.

Elke volwassene herinnert zich het moment waarop hij de waarheid van sinterklaas ontdekte. Het moment waarop hij het grootse complot ontrafelde dat gepaard ging met onzekerheid, verdriet en soms met momenten van angst, want zij die je dacht te vertrouwen hadden jarenlang iets voorgelogen. En plots was niet meer duidelijk wat werkelijk en niet werkelijk was.

Het grote sinterklaascomplot

Mensen weten vaak niet wat ze zich moeten voorstellen bij een psychose. Het is een ver van hun bed show. Onbevattelijk. En toch heeft iedereen wel psychotische ervaringen. Het grote Sinterklaascomplot is daar het grootste bewijs van!

Nood aan informatie

Een jaar geleden richtten we de website psychosenet.be op om duidelijke informatie over psychose te delen, om aan te tonen dat psychose niet zo vreemd is. De Morgen berichtte erover op de voorpagina. En dat er nood is aan zo een website hebben we het afgelopen jaar gemerkt. 70.000 unieke bezoekers zochten informatie op Psychosenet.be. De laatste drie maanden steeg ons bezoekersaantal met 66% naar bijna 11.000 bezoekers per maand. Op het E-spreekuur waar psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen heldere antwoorden geven, kregen we meer dan 120 vragen. Op die manier hopen we mensen beter de weg te wijzen naar gepaste hulp en bieden we alvast een luisterend oor aan hen die geen gehoor krijgen omwille van lange wachtlijsten.

Op losse schroeven

En zo wordt psychose een beetje minder vreemd. Iets wat iedereen kan overkomen. En dus hoeven we ook niet bang te zijn voor iemand in een psychose. Zij zijn vaak nog veel banger omdat niet meer zeker is wie je mag vertrouwen, omdat de werkelijkheid niet is wat ze lijkt. Een werkelijkheid waarin een sint niet bestaat en waar het goede niet meer beloond wordt met lekkers. Dat kan best verwarrend zijn.

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *