Precies omdat stigma het herstel kan belemmeren worden tal van acties ondernomen om het taboe rond psychische kwetsbaarheid te doorbreken. Ziekenhuizen nemen initiatieven om het stigma te bestrijden, vaak door sporadische acties. Daarnaast heb je ook organisaties die zich hier gericht op toeleggen.
Te Gek!? is een begrip in Vlaanderen. Al meer dan 10 jaar zet Te Gek!? zich in om geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken en streeft ze naar een juiste kijk op mensen met psychische problemen.
De Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheidszorg zet campagnes op om het taboe te doorbreken. Een van haar blikvangers is de 10 daagse campagne naar aanleiding van de Werelddag geestelijke gezondheid op 10 oktober. Hier vind je informatie over de campagne ‘Samen Veerkrachtig’ in 2017. Te Gek!? en de VVGG werken de laatste jaren steeds meer samen.
StigWA is een project van Psychiatrisch Centrum Bethanië, Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef en gemeente & ocmw Zoersel . Om het taboe te doorbreken organiseren ze tal van activiteiten. Kijk gerust eens op hun website.
’t Eén & ’t ander is een initiatief van het Heilig Hart ziekenhuis in Ieper. Het is een winkel met net iets meer. De producten die verkocht worden in ’t één & ’t ander zijn handgemaakte producten die het verhaal vertellen van de mensen die ze creëerden. Mensen die om één of andere reden terecht kwamen in een psychiatrisch ziekenhuis.
Out of my box is een initiatief van het Psychisch ziekenhuis Hieronymus in Sint-Niklaas. Het is een band bestaande uit cliënten en hulpverleners met muzikaal talent. Samen maken ze muziek, waaronder ook eigen nummers. De band treedt op op verschillende evenementen en bracht ook haar eerste CD ‘Just do it’ uit.
Kaos is een Brusselse vzw die de barrières wil doorbreken tussen insiders en outsiders van de kunst én van de psychiatrie. Doelstelling van KAOS is het uitbouwen van een artistiek atelier waar personen met tegelijk een artistieke bekwaamheid en een psychiatrische problematiek aan een volwaardige artistieke productie kunnen werken. KAOS ondersteunt en coördineert de productie van dit werk en de interactie ervan met de bredere samenleving. Ze hebben een aantal mooie projecten gerealiseerd waarvan Return to sender. Ze werkten ook mee aan Altijdlentenadewinter.
#Altijdlentenadewinter is een initiatief van auteur Brenda Froyen, mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Socialrun. Brenda kreeg zelf in 2012 een post-partum psychose, bezoek en beterschapkaartjes kreeg ze daarentegen bijna niet. Met dit project wil ze iedereen oproepen om de lente op te sturen naar hen die het mentaal zwaar hebben. Kunstenaars uit België en Nederland met een psychische kwetsbaarheid leverden werken aan rond het thema hoop. Bekende auteurs uit beide landen schreven een bemoedigende boodschap. Met dit project wil de auteur ‘hoop’ geven en laten weten dat er nog aan hen gedacht wordt. Omdat hoe donker het ook is, hoe lang de winter ook lijkt te duren, het wordt altijd weer lente.
De Socialrun is een non-stop estafetteloop voor het goede doel in Nederland. Van 21 tot 23 september 2018 lopen verschillende teams van acht lopers en 16 begeleiders 555 kilometer in 48 uur met als doel openheid te stimuleren rondom psychische aandoeningen. Elke kilometer die wordt afgelegd kun je sponsoren voor 5 euro. De opbrengsten komen ten goede aan projecten die openheid stimuleren en zo vooroordelen over mensen met psychische aandoeningen verminderen. De Socialrun financierde zo in België al verschillende projecten.
Ken je zelf nog inspirerende voorbeelden om aan het lijstje toe te voegen, contacteer ons zeker.