Herlinde Wynants, mama van 2 volwassen zonen, is arts (internist) en ervaringsdeskundig in psychosegevoeligheid sinds 2012. Jaren werken met patiënten én zelf herstellen van verschillende psychoses zorgt voor een optelsom aan kennis die Herlinde graag met ons deelt.
Zoals beloofd in haar vorige blog lees je vandaag over een Chinese invalshoek op herstel van veerkracht.
Taiji, grote levensenergie
‘Tai’ betekent groot en ‘Ji’ betekent extreem, absoluut, uiterst. Tezamen betekent ‘Taiji’ groot, ruim, zonder grenzen. Vaak spreken we over Tai Chi, maar dat is geen juiste term. Het gaat er in Taiji (en Taijiwuxigong) uiteraard wel over om je levensenergie, je chi te versterken. Misschien is dit precies wat mensen met een psychosegevoeligheid nodig hebben. Tijdens een acute psychose werken de hersenen immers minder samenhangend. Bovendien maken antipsychotica de bewegingen stroever, wat door het beoefenen van Taijii kan verbeteren.
Levenskracht bouwt op een natuurlijke wijze gezondheid in al wat leeft. Dit doet de natuur vanzelf-zo. Vanzelf- zo heet in het Taoïsme Wu Wei. De natuur in ons of onze natuur, beschikt over de mogelijkheden tot zelfherstel, mits dit in goede banen wordt geleid.
Taiji een Chinese krijgskunst
Taiji is een Chinese krijgskunst, waarbij de beoefenaars traag en doorvoeld oefenen. Mensen die Taiji al lang en vaak beoefenen ontwikkelen een optimale lichaamsspanning. Dit heeft voor hen 3 voordelen als ze een tegenstander ontmoeten:
• Hun zwaartepunt ligt laag, hierdoor gaan ze niet vanuit angst handelen maar vanuit gebundelde kracht.
• Hun bewegingsapparaat is erg veerkrachtig. Met een minimale inspanning, zonder zich moe te maken, hebben ze een grote impact.
• De gebalde, rustige kracht stralen ze uit waardoor een schermutseling vaak wordt vermeden.
Deze 3 voordelen van het beoefenen van Taiji geven ook gezondheidsvoordelen:
• Met een laag zwaartepunt, worden spanningen en negatieve emoties afgevoerd.
• Het lichaam en de hersenen leren functioneren vanuit efficiënte moeiteloosheid, waardoor ze minder vaak stress ervaren.
• Deze mensen krijgen een authentieke uitstraling, waardoor hun sociale leven aangenamer wordt.
Wat is chi en hoe werkt het?
De arts Daniel Keown heeft twee boeken geschreven waarin hij aan westers geschoolde artsen acupunctuur uitlegt. Hij vertelt dat tijdens de vorming van het embryo de cellen als één geheel samenwerken. Tijdens deze samenwerking plooit het lichaam zich als een origami mensje. Al vroeg in die samenwerking ontstaat bindweefsel, een orgaan dat het ganse lichaam bijeen houdt en een elektrische gelijkstroom maakt die herstelinformatie draagt. Dit wordt ‘chi’ genoemd. Volgens Daniël Keown is zelfherstel voortgezette embryogenese dat in goede banen moet worden geleid. Deze banen bindweefsel vormen de meridianen in het lichaam.
Taiji verlost ons van opgestapelde spanningen
Een mens is een grote kolonie cellen, die als één geheel samenwerken. Hoe beter de samenwerking, hoe groter de levensenergie en omgekeerd. Wanneer we piekeren en nadenken worden de delen van onze hersenen die zorgen voor empathie overbelast. We voelen ons veel beter wanneer de hersenen in de Default Brain Mode (dwaalmodus van je brein) functioneren, dan werken de verschillende hersendelen beter samen. Onder andere gaan de voelzenuwen en de beweegzenuwen betere verbindingen maken. De linker-en de rechterhersenhelften gaan ook beter met elkaar communiceren. De oxytocine die in de hersenen daarvoor zorgt geeft een rustige wakkere energie i.p.v. de opgejaagde energie die door dopamine en adrenaline wordt getriggerd.
Bindweefsel heeft complexe beweeg- en voelfuncties. Het kan erg veel spanning opstapelen, maar dan wordt het stram en verliest het deze functies. De Taiji houdingen en bewegingen verlossen mensen van opgestapelde spanningen. Hierdoor nemen de complexe voel- en beweegfuncties weer toe, waardoor de hersencellen ook beter gaan samenwerken.
Taijiwuxigong
Taijiwuxigong, is een hersteltechniek ontwikkeld door Dr. Shen Hongxun en nu nog onderwezen door de leerlingen die hij heeft gevormd. In Taijiwuxigong, het systeem van Dr Shen is ‘Wu’ vijf en ‘Xi’ door de gewrichten ademen. Dit verwijst naar de 5 basisdaoyin van zijn systeem; hoofd-, schouder-, borst-, buik- en hieldaoyin.
Tijdens deze hersteltechniek blijven mensen erg lang staan of liggen in een Taiji houding of Daoyin. Na een tijdje gaat het lichaam spontaan bewegingen opwekken zoals trillen, beven of springen. Door deze spontane beweging lost het lichaam spanningen. De ruimte in de gewrichten neemt daardoor toe. De aanwezigheid van iemand met een optimale spiertonus, helpt de deelnemers om hun spanningen beter in goede banen te leiden.
Taiji past binnen herstelgerichte zorg
Kort voor zijn dood tijdens een 3 daagse workshop in de ‘Taiji Pushing Hands’ – techniek, was Dr. Shen aan het sparren met 2 van zijn leerlingen. Ik kon hen zien spelen vanop enkele meters afstand. Telkens won Dr. Shen in enkele bewegingen. Het enige verschil dat ik kon opmerken was dat Dr. Shen véél dieper kon buigen. Hij vertelde ons dat je nooit iemand gezichtsverlies mag doen lijden. En dat eerbiedig luisteren naar een ander je onderrug soepeler maakt, het verhoogt je empatisch vermogen en stressbestendigheid.
Kortom, binnen herstelgerichte zorg, heeft men er alle belang bij om ruimte te maken voor de visies van alternatieve herstelwijzen of herstelwijzen eigen aan niet-westerse-culturen.
In een volgende blog lees je over de rol van helende spiritualiteit in mijn herstel.
Bronnen:
– Daniel Keown: The Spark in The Machine. How the Science of Acupuncture Explains the Mysteries of Western Medicine.
– De acupunctuur behandelingen van en samenwerking met acupunctuur beoefenaar Xavier Le Clef.
– De lessen van Dr. Shen Hongxun, Shen Jin, Shen Zhenyu en Sofie-Ann Bracke
Wil je de inzichten van Dr. Herlinde Wynants van het begin volgen? Vind via deze link al haar blogs op een rijtje.
Reacties: