Herlinde Wynants, 60 jaar, is mama van 2 volwassen zonen, internist en ervaringsdeskundig in psychose-gevoeligheid sinds 2012.
Jaren werken met patiënten én zelf herstellen van verschillende psychoses zorgt voor een optelsom aan kennis die Herlinde graag met anderen deelt. Lees hoe je veerkracht kan trainen en je weerbaarheid kan verbeteren.
Veerkracht training herstelt verbinding bij psychosegevoeligheid
Veerkracht zorgt ervoor dat je energiereserves aangevuld worden, je levenskwaliteit toeneemt en je socialer wordt. Ook je weerbaarheid bij stresserende situaties neemt toe. Veerkracht is bovendien sensueel: je traint je lichaamsexpressie, je zintuigen en je lichaamsbesef. Lichaamsexpressie laat aan anderen maar ook aan jezelf weten, wie je bent. Tegelijkertijd verankeren de zintuigen en het lichaamsbesef je in het nù, wat rust brengt in je hersenen.
Veerkracht train je best in groep
Als je erg uitgeput bent en/of erg ziek dan is het best dat je alleen en onder begeleiding je veerkracht beoefent. Anderzijds, vele handen maken licht werk en zorgen voor méér plezier en mogelijkheden tot verbinding.
Een groepstraining volgt een patroon waarbij de deelnemers stapsgewijs worden uitgenodigd om hun aanwezige levensenergie aan te boren en energie te putten uit de verbinding die ontstaat. En dat gaat in verschillende stappen:
1. Belletjes, geurlandschap en samenhorigheid
Een lekkere geur, zachte geluidjes en gerinkel met belletjes werken verbindend. De oren gaan actiever luisteren waardoor je kaakgewrichten ontsluiten. In groep is dit effect groter.
2. Begroeten
Elkaar begroeten wordt gemakkelijker gemaakt door de eerste stap. Vóór het begroeten prikkelen we de glimlachreflexen in de glimlachoefening, een eerste aanzet wordt op die manier gegeven om met stralende ogen naar elkaar te kunnen kijken.
3. Bubbels en balonnen
Met een ontspannen gelaat gaan we de ademreflexen prikkelen door bubbels te blazen in een flesje water via een breed rietje. Dit doen we soms ook door met de mond te spelen met de lucht die je in een ballon blaast.
4. Bewogen worden
Door de vorige stappen ademen we lager en staan we moeiteloos en met meer souplesse recht. We zijn klaar om bewogen te worden door een reeks spelletjes en opdrachten.
5. Begrijpen
Empowerment van de deelnemers gebeurt door middel van uitleg over de mechanismen waarop de training is gebaseerd. Zo richt het lichaam zich stapje per stapje moeiteloos op (van links naar rechts op de tekening). Dit gebeurt dankzij de reflexen van het recuperatie-zenuwstelsel (para-sympatisch zenuwstelsel).
6. Beleven
Met een beter gestemd lichaam worden opdrachtjes, spelletjes en zelfexpressie steeds plezanter.
7. Bewondering en verwondering
Bewondering en verwondering is mindful stilstaan bij het gevoel dat een beter gestemd lichaam je geeft.
Veerkrachttraining is empowerment van cliënten én hulpverleners
Veerkrachttraining is een geïntegreerde herstelmethode. Ze maakt gebruik van vernieuwde inzichten in herstel en heeft ook een zelf-evaluatie-vragenlijst. Het Individueel Veerkrachtprofiel zoals we dat noemen komt aan bod in een volgende blog.
Gratis workshop veerkrachttraining!
Neem gratis deel aan de workshop ‘veerkrachttraining’ 29 december om 14.00 u in het centrum van Antwerpen. Inschrijven verplicht; stuur een bericht naar roel.koeken@netwerksara.be voor meer informatie en om in te schrijven.
Lees meer over veerkracht in het boek Gezondheid is plezant van Herlinde Wynants:
Extra blogs van Herlinde:
De hersteltrompet bij een psychose
Gevoelens in klank omzetten helpt bij herstel van psychose
Vogels zingen zoals ze hersteld zijn
Herstellen is meer dan het behandelen van een ziekte
Reacties: