Herstelgericht werken is niet meer weg te denken in de Geestelijke Gezondheidszorg. Daarom ontwikkelde PsychoseNet in samenwerking met de Universiteit Gent, Leuven en Maastricht een Permanente Vorming Herstelgerichte Geestelijke Gezondheidszorg. Volgend academiejaar start een 3de editie.
Webredacteur en coördinator van PsychoseNet Leen Verhaert volgde de 1ste editie en warmt jullie alvast op.
Kruisbestuiving
Ik nam deel aan deze opleiding (2019-2020) zonder helemaal te kunnen invullen wat deze permanente vorming me zou brengen. Een open vizier, met hoge verwachtingen. Ja, ik had hoge verwachtingen want ik moest kandideren; mijn cv onder het stof halen, een motivatiebrief schrijven en dus mezelf in vraag stellen. Achteraf gezien begrijp ik heel goed dat er veel aandacht wordt besteed bij het samenstellen van de groep. Ze kiezen voor een evenwichtige groepssamenstelling met deelnemers uit verschillende disciplines (psychologen, sociaal werkers, artsen, ervaringsdeskundigen, …). Dat is om te beginnen één van de sterktes van de opleiding. Interdisciplinair steek je heel wat van elkaar op. Verschillende functies, andere organisaties, de theorie krijgt onmiddellijk vorm in afwisselende settings. Je ontdekt dat anderen tegen dezelfde uitdagingen botsen in een andere kader, je leert van elkaar.
Herstel wat is dat nu eigenlijk?
Herstel is zijn wollige connotatie ondertussen ontgroeit. Herstel bestaat, het is definieerbaar, het kan worden ingevuld en toegepast. Het zorgt voor resultaat en is meetbaar. Je krijgt woorden aangereikt om het in een concept te gieten er mee aan de slag te gaan, het op de werkvloer te installeren. Je maakt deel uit van een positief project.
Netwerk, verbinding
De verbinding die je maakt met de sprekers en met elkaar zorgt ervoor dat je heel wat kan aftoetsen. Je begrijpt al gauw dat herstel afhangt van veel factoren waaronder ook een attitude, een levensingesteldheid, een visie die best wordt gedragen door de hele organisatie. Je krijgt de gelegenheid om vanop de eerste rij, met sprekers in gesprek te gaan die hun expertise inzetten op een laagdrempelige manier. Het is geen monoloog, je wordt betrokken, jouw gedachtengang wordt uitgerokken. Je maakt deel uit van een groter geheel, mensen met een gelijkaardig doel. Hoe kunnen we de patiënt zo comfortabel mogelijk bejegenen en naar herstel helpen op een manier waarbij ook aandacht uitgaat naar het welzijn van de hulpverlener. Een win-win. Vergeet niet dat er ook heel wat wordt afgelachen in deze uitdagende vorming. Enfin, de input van deze opleiding laat je toe om de GGZ door elkaar te schudden, eerst in gedachten, daarna in het echt.
En dus, elke zichzelf respecterende organisatie binnen de GGZ moet minstens een aantal afgevaardigden deze opleiding laten volgen.
Schrijf je gauw in, dat kan nog tot 15 augustus 2022
Reacties: