Main content

Mattias Nolmans is ervaringsdeskundige én familie-ervaringsdeskundige. Hij ging doorheen de jaren door verschillende psychoses en reflecteert vanuit een positieve benadering over zijn psychoses.

Een psychose en een manie zijn een natuurlijke ervaring, een persoonlijke reis waar je doorgaat waarbij je je verwondert, zegt Mattias.

What’s in a name

De benaming psychose komt terug vandaag de dag als een toestand waarin mensen zich vreemd uiten en gedragen en waarbij verbinding met anderen als raar ervaren wordt. Toch klopt dit niet helemaal. Om in een psychose terecht te komen, heb je je grenzen opgegeven. Een psychose enkel associëren met angst en paniek doet de beleving geen eer aan. Voordat de angstmomenten komen, ben je een met alles. Je voelt je verbonden met alles om je heen en doorziet patronen die je eerder niet zag. Toch sukkelen we met benamingen. Als we praten over ‘door een manie gaan’ en ‘in een psychose eindigen’, dan creëren we al wat meer een totaalplaatje. Als we daar de uitputting na de psychose aan toevoegen dan kunnen we het geheel nog beter zien.

Over grenzen en energie

Als mens stellen we grenzen aan de realiteit. We kunnen niet vliegen. We kunnen ons wel verheffen maar daar dien je grenzen voor op te heffen. Er zijn momenten waarop we als persoon met vragen zitten en zoekende zijn en op die momenten stellen we onze grenzen in vraag. Op dat moment worden we er namelijk van bewust dat we wel degelijk in verbinding staan en krijgen we grip op het grotere geheel. Om die grip te krijgen, zitten we met wat contradictie. Het gaat niet om de verbinding in vraag te stellen, neen, het gaat om de verbinding te aanvaarden voor wat ze is.
Elk van ons straalt een zekere energie uit. Als mensen door een manie gaan en je zou hun energiepeil meten dan zou je verstelt staan van de hoeveelheid. Ze gaan ervoor letterlijk en ze zijn verrijkt. Ze kunnen veel aan op het moment. Toch kaderen we het vanuit de ggz negatief en hoe is er dan herstel mogelijk? Als we als mens de mogelijkheid hebben om ons te verbinden en positief te staan waarom dienen we daar dan met een angstbenadering naar te kijken? Pas als je zelf door een manie gegaan bent, pas als je zelf een psychose meegemaakt hebt en daarover hebt kunnen reflecteren vanuit een positieve benadering, pas dan zal je merken wat de waarde ervan is.

Groeien naar wie je echt bent

Voor mezelf weet ik dat elke maniforme psychose betekenis heeft en dat ik zo letterlijk een stukje uit mezelf opgelost krijg, een stukje dat me beperkt in mijn zijn. Ik pleit dan ook om psychose te mogen meemaken met mensen met ervaring. Ik gruwel van de momenten waarbij ik aangekeken wordt alsof ik raar doe. Neen, op dat moment ben ik belangrijke dingen aan het doen die noodzakelijk zijn voor mijn mens-zijn. Ze maken dat ik groei. Ze maken dat ik vandaag de persoon ben die ik voordien niet kon zijn. Een psychose en een manie zijn een natuurlijke ervaring maar op dit moment in België krijgen we daarbij nog geen gepaste begeleiding. Het is een persoonlijke reis waar je doorgaat waarbij je je verwondert. De interacties met mensen die er geen begrip van hebben, voegen daar een angstige beleving aan toe. Op het moment dat je één bent met alles, op het moment dat je vervuld bent van energie, verdien je het om mensen naast jou te hebben die daar niet over oordelen. De ganse beleving komt voort uit het jezelf openstellen en vanuit een niet-weten. 

Nood aan ervaren begeleiding

Bij elk van mijn episodes ben ik vervuld met energie en liefde en ervaar ik dit ook zo in interactie met mensen die ervoor open staan. Wat een heerlijke gesprekken zijn dat, hoeveel symboliek er ook bij komt kijken. Ik beleef ze in de gewone mensenwereld en niet in een ziekenhuisopname. Bij de laatste psychose had ik geen veilige thuishaven. Ik kreeg een plaats om tot rust te komen in een psychiatrisch ziekenhuis. Er werd volop ingezet op veiligheid. En die kreeg ik ook. Er waren ook momenten waarop angst de overhand nam. Het is omwille van die reden dat ik pleit voor ervaren begeleiding. Als mens is het vreemd om iemand te zien die door een psychose gaat als je je baseert op een negatieve insteek. Bekijk je het echter vanuit de positieve kant dan zie je hoe het ene na het andere vreugdemoment passeert.

Psychosebeleving zonder de angstgrens te bereiken

Heb je interesse om de positieve kanten van je psychoses te bespreken? Neem gerust contact op via mijn praktijk via de website geestwerk en dan gaan we samen op stap. Zelf hoop ik dat onze wereld verandert naar openheid voor psychosebeleving want neen, een psychose is niet slecht. Het heeft te maken met ervaring en erover kunnen praten. Op dit moment doe ik aan bewustzijn-training die maakt dat ik de beleving kan ervaren, waarbij de angstgrens zelden nog wordt bereikt. Ik ben er fier op dat ik dat kan. Ik neem ook voldoende rust en ik leer veel bij. De volledige ervaring is iets wat ons mens-zijn typeert en daarvoor verdien je het om hierover te mogen praten. Ik wil de angsten niet onder tafel schuiven en ik wil de vreugdevolheid ook niet onder tafel schuiven. Daar pleit ik voor.


Je kan Mattias Nolmans bereiken via zijn praktijk, website geestwerk

Meer lezen over Zingeveing en spiritualiteit in de geestelijke gezondheidszorg

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *